Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när den 130-åriga tidskapseln öppnas. Foto: Reuters

130-årig tidskapsel hittad under omstridd staty

Uppdaterad
Publicerad

En över 130 år gammal tidskapsel har plockas fram ur fundamentet till en staty som föreställer sydstatsgeneralen Robert E Lee i den amerikanska staden Richmond. Förhoppningen är att kapselns innehåll ska ge ledtrådar om områdets invånare under det sena 1800-talet.

När den rostiga lådan, något större än en skokartong, kunde öppnas hittades bland annat en almanacka från 1875, ett silvermynt och tre vattenskadade böcker som ska restaureras.

Tidskapseln låg inbäddad i det 680 kilo tunga fundamentet till den omstridda statyn av sydstatsgeneralen Robert E Lee och öppnades av konservatorerna Kate Ridgway och Sue Donovon.

Omstridd staty

Under Black lives matter-protesterna som bröt ut efter att George Floyd dödats i Minneapolis förra året ställdes krav på att statyn – som kommit att ses som en symbol för förtryck mot svarta – skulle flyttas. I september blev flytten verklighet, efter ett beslut från delstatens högsta domstol och nu har även fundamentet monterats ned.

Förhoppningen är nu att fynden från tidskapseln ska ge svar på vilka tankar människorna som levde i området i slutet av 1800-talet bar med sig.

Enligt en nyhetsartikel från 1887 skulle lådan innehålla minnen från inbördeskriget och en bild av president Abraham Lincoln när han låg död i sin kista, vilket nu alltså visat sig inte stämma.

Se när konservatorerna öppnar tidskapseln i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer