Justitiekanslern har påbörjat utredningar om förtalsbrott mot totalt sexton tidningsutgivare. Foto: Hasse Holmberg/TT

16 tidningar undersöks för förtal av busschaufför

Publicerad

Nyheten om busschauffören som visade porrfilm för barn var helt felaktig. Justitiekanslern har påbörjat utredningar om förtalsbrott mot totalt sexton tidningsutgivare. En historiskt sett ovanlig åtgärd, som väckt debatt om var pressens eget självsanerande etiksystem tar slut och lagen tar över.

– Att vi har inlett förundersökning beror på att vi gjort bedömningen att de artiklar som ligger ute på tidningarnas webbsidor innehåller uppgifter som kan utgöra förtal, säger justitiekanslern Mari Heidenborg till Kulturnyheterna.

Historien som nu lett till 16 förtalsutredningar börjar med en buss fullastad med barn. För hösten 2017 publicerade ett flertal medier artiklar om hur en busschaufför skulle ha visat porrfilm för barn på en skolbuss. Chauffören blev polisanmäld och avstängd från jobbet, men porrfilmsvisningen hade inte ägt rum.   

Det var istället en romantisk komedi som visades på initiativ av ett barn på bussen, och chauffören friades från alla brottsmisstankar.

Stor skada för den enskilde

– För den enskilde som blivit utsatt för de här uppgifterna som varit helt felaktiga så har det här varit en väldigt stor skada, säger Mari Heidenborg.

Redan i april förra året fällde Granskningsnämnden för radio och tv SVT för ett inslag om händelsen.

Pressens opinionsnämnd, PON, har också klandrat en rad tidningar som skrivit om händelsen, däribland Expressen, Metro och Aftonbladet.

I mitten av december bestämde justitiekanslern också att inleda förundersökningar i 16 olika fall. En del av de ansvariga utgivare som nu utreds för förtal har redan klandrats för publiceringarna av PON.

Sänkta krav för JK

– Man har ganska nyligen sänkt kraven något för när justitiekanslern kan inleda förundersökningar om förtal, säger Mari Heidenborg.

En ny lagstiftning som börjat gälla 2019 ger också utgivare möjlighet att inom två veckor ta bort publiceringar som justitiekanslern menar kan leda till åtal för förtal.

Thomas Mattsson, ansvarig utgivare för Expressen och själv under utredning för förtal, ser en risk för att pressens etiksystem krockar med lagen.

– Det blir en sammanlänkning mellan ett frivilligt självsanerande pressetiskt system och våra grundlagar och det vore mycket olyckligt, säger Thomas Mattsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.