Foto: TT

1.700 anställda på NRK går ut i strejk

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen klockan 13:00 gick den norska public service-kanalen NRK ut i strejk. Det efter att förhandlingarna mellan arbetsgivarorganisationen Spekter och det norska journalistförbundet inte kunnat enas. Något som nu kommer påverka utbudet i norsk radio och tv framöver.

Efter timtals av medling i förhandlingarna mellan de båda parterna fattades beslutet under tisdagen från det norska journalistförbundet, Norsk jornalistlags, sida att gå ut i strejk.

Därför avstannade klockan 13:01 arbetet för de 1700 anställda anslutna till journalistförbundet, skriver förbundet på sin hemsida. Förhandlingarna som nu avbrutits gäller bland annat lönenivåer, kompetensutveckling och likabehandling av vikarieanställda. 

Strejken kommer bland annat påverka 17-majsändningen nu senare i veckan, rapporterar tidningen VG.

Enligt fackklubbensordförande Richard Aune har det inte varit några ”reella förhandlingar” mellan parterna. 

–  Vi anser att NRK inte ändrat sig en tum genom medlingen. NRK missbrukar frontfagsmodellen och använder den som en absolut gräns för att kväva de fria förhandlingarna. Det är ett förhandlingsklimat som vi inte kan acceptera, säger Aune till tidningen.

Delar inte samma uppfattning

Arbetsgivarföreningen Spekter är kritisk till att ta ut de 1700 anställda i strejk. Något som bland annat direkt resulterade i att nyhetssändningen i norska P1 klockan 13 hastigt avbröts mitt under sändning.

– Alla ansvariga parter i arbetskraften är överens om att löneavtalen kommer genomföras enligt normerna på frontnivå, men tyvärr delar inte det norska journalistförbundet denna uppfattning, säger Anne-Kari Bratten, administrativ direktör vid Spekter till bolaget, till NRK.

Organiserade via LO Stat strejkar inte

Det andra stora fackförbundet på public service-bolaget, LO Stat, har kommit fram till en kompromiss med arbetsgivaren. Något som betyder att de sammanlagt 614 NRK-anställda som är organiserade via dem inte tas ut i strejk.

År 2006 var senaste gången NJ:s medlemmar gick ut i strejk på NRK. En strejk som då pågick i åtta dagar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer