Kritiken kring Rowling tog fart i juni när hon på Twitter raljerade mot en artikel som använde formuleringen ”människor som menstruerar” i stället för ”kvinnor”. Foto: Christophe Ena/AP/TT

200 författare i stöd för transpersoner efter Rowlings uttalande

Uppdaterad
Publicerad

Fler än 200 brittiska författare har skrivit under ett ”kärleksmeddelande” till transpersoner och personer med ickebinär könsidentitet. Det öppna brevet är ett svar till de 58 författare som för några dagar sedan visade sitt stöd för Harry Potter-författaren JK Rowling, som har utsatts för dödshot för sina åsikter om transpersoner.

”Kärleksmeddelandet” publicerades på nätet under onsdagen och har skrivits under av författare som Jeanette Winterson och Malorie Blackman.

”Vi står enade med er, vi hör er, vi ser er, vi accepterar er, vi älskar er”, står det bland annat i brevet.

Ickebinäras, alltså en könsidentitet som varken är man eller kvinna, och transpersoners rättigheter har debatterats flitigt i Storbritannien den senaste tiden och JK Rowling har haft en framträdande roll.

Anklagas för transfobi

Författaren har anklagats för att vara transfobisk. Kritikstormen tog fart i juni när hon raljerade över att en artikel använde formuleringen ”människor som menstruerar” i stället för ”kvinnor”.

Sedan dess har Rowling utsatts för hat och även dödshot, vilket fick 58 kulturpersonligheter – däribland författaren Ian McEwan och skådespelaren Frances Barber – att rycka ut till hennes försvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.