2010-talets största kulturdebatter – hela (?) listan

Uppdaterad
Publicerad

2010-talet har, kanske mer än något annat årtionde, varit kulturdebatternas årtionde. De estetiska kulturdebatterna har varit få. Istället har decenniet präglats av de politiska kulturdebatterna, där man ofta, utifrån ett verk egentligen för en politisk diskussion. Här debatterna vi minns mest, och hur de startade.

2010

#prataomdet

Journalisten Johanna Koljonen skriver personligt om gråzoner kopplade till relationer och sex på “mikrobloggen” Twitter. Journalisten Sofia Mirjamsdotter skapar #prataomdet och berättelser strömmar in.

2011

Jimmie Åkesson (SD) och Louise Erixon (SD) vid riksdagens öppnande 2011. Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Jimmie Åkesson och folkdräkten

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson anländer till sin första Riksdagsöppning i Blekingedräkt. Kommer folkdräkten att i framtiden förknippas med Sverigedemokraterna och deras politik?

Play-debatten

Ruben Östlunds film Play hyllas av recensenter för sin autenticitet. Författaren Jonas Hassen Khemiri kritiserar hur filmen tagits emot och skriver att rånarna i filmen skildras som endimensionellt och rasistiskt.

Ola Lindholm och kokainskandalen

Barnprogramledaren och dåvarande chefredaktören för Kamratposten avslöjas med knark i blodet och döms för ringa narkotikabrott. Ska han få fortsätta göra journalistik för barn?

2012

Olof Palme och Call girl

I filmen Call Girl är självaste statsministern en av sexköparna i den så kallade Bordellhärvan under 70-talet, en statsminister som har uppenbara likheter med Olof Palme. Familjen anmäler filmens ansvarige utgivare för förtal.

Makode Linde, tårtan och kulturministern

Konstnären Makode Linde bakar en tårta föreställande en svart kvinnas kropp. Huvudet är Makode Lindes egna. Kulturministern skär i tårtans underliv, Makode Linde skriker.

Stina Wirsén, Lilla hjärtat

Illustratören Stina Wirsén släpper filmen Lilla Skär och alla små brokiga. Figuren Lilla Hjärtat har ett svart ansikte och debatten rasar kring huruvida det är en rasistisk stereotyp eller ett sätt att motverka detsamma.

Tintin-gate

Boken Tintin i Kongo hamnar i fokus drygt 80 år efter sin publicering. Bör biblioteken plocka bort en föråldrad bok som innehåller nidbilder av svarta?

Vita kränkta män

Titeln på en bok av Kawa Zolfagary och en hel debatt – om en grupp som många anser är en tydlig och (för) högljudd skara i samhället.

Inte rasist men

En sajt som utvecklades till en typ av internet-meme när folk applicerade citatet på bilder eller satte ihop det med andra uttalanden.

Måste kulturen vara vänster?

Går det att vara kulturutövare i Sverige och samtidigt ifrågasätta vänstern? Ja, det undrar skribenten Bengt Olsson i Dagens Nyheter och drar igång ett himla hallaballo.

2013

Maria Sveland 2013. Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Gubbslem

Författaren Maria Sveland och journalisterna Janne Josefsson, Robert Aschberg och Täppas Fogelberg möts för ett samtal på scen. Journalisten Sofia Mirjamsdotter tar micken och kallar de tre manliga deltagarna för gubbslem för att ha förminskat Sveland i en timme. Många som suttit i publiken backar upp på Twitter.

Hassen Khemiris öppna brev

Författaren Jonas Hassen Khemiri skriver ett långt brev till justitieminister Beatrice Ask (M) som publiceras ”öppet” i Dagens Nyheter och blir tidningens mest lästa artikel på länge. Han vill att de byter skinn och erfarenheter med anledning av projektet Reva som syftar till att verkställa fler avvisningar av papperslösa i Sverige.

Tommy Black

Artisten Tommy Nilsson släpper ny musik som Tommy Black (”lite tuffare, lite hårdare”) men det visar sig vara reklam för en känd chokladvarumärke som lagt in lakrits i en ny produkt.

”Den enögda litteraturkritiken”

Svenska litteraturkritiker anklagas för låg estetisk medvetenhet.

Timbuktu och passet

Artisten Timbuktu prisas som anti-rasistisk förkämpe av Fem-i-tolv-rörelsen. Riksdagens talman bojkottar den ”för kontroversiella” utdelningen. Pristagaren håller under sitt tal upp ett svenskt pass och säger: ”Jag kommer att älska i Sverige, jag kommer att leva i Sverige och jag kommer att dö i Sverige”.

2014

Sigge Eklund och Alex Schulman. Foto: Anders Wiklund/TT

Sigge Eklund vs Filter

Den nya populära poddprofilen Sigge Eklund har följts av en journalist för Magasinet Filter. Texten som publiceras målar upp en bild av männen i familjen Eklund: Sigge, hans kända bror och pappa, som narcissistiskt störda. Sigge Eklund blir rasande.

Jag är Hugo Rask

Författaren Lena Andersson släpper boken Egenmäktigt förfarande som blir en succé. Det spekuleras kring vem karaktären, kulturmannen Hugo Rask, baseras på. ”Jag är Hugo Rask”, säger regissören Roy Andersson.

Kulturmansdebatten

”Han har varit kulturens centrum i sekler. Både män och kvinnor har velat vara i hans närhet. Men nu faller Kulturmannen”, skriver Dagens Nyheters Åsa Beckman.

2015

Ebba Witt-Brattström. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Kulturmansdebatten 2.0

Andra omgången av Kulturmansdebatten startas av Ebba Witt-Brattström som i DN undrar hur författarna Karl Ove Knausgård och Stig Larsson kan komma undan med sina välkända uttalanden om unga flickor, eller med “litterär pedofili”. Knausgård svarar i en 16 000 tecken lång text och kallar Sverige för ”cyklopernas land”.

#Montergate

Aftonbladets kulturchef Åsa Lindeborg och författaren Daniel Suhonen ses på kräftskiva. Suhonen skriver en bok om den skandalomsusade politikern Håkan Juholt och tillsammans bestämmer de att Juholt ska ge sin första intervju till Aftonbladet under kommande bokmässa. Men Juholt får bara en biljett till bokmässan, inte två så att hans ”kulbo” också kan gå. Det hela leder till att konkurrenten Expressen får den första intervjun med Juholt.

#backazara

Den nya heta artisten Zara Larsson noterar i DN att hennes namn inte finns med på affischen till Bråvallafestivalen där hon ska uppträda. Expressen skriver i en rewrite av intervjun att Zara Larsson undrar varför hon inte är ”huvudakt”. Artisten Günter kallar Zara Larsson för ”fjortisbrud” och hatet mot Zara Larsson exploderar på sociala medier.

K Svensson mordhotar Linderborg (2015)

Komikern Kristoffer ”Kringlan” Svensson upprörs av en Aftonbladet-recension av sin bok och ballar ur på Twitter. Bland annat hotar han recensenten Victor Malm och Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg i podden AMK Morgon. Det leder till att flera företag bryter samarbetet med honom.

Rummet-boken (2015)

Den separatistiska antirasistiska plattformen Rummet ger ut en bok med samma namn. Bakom ligger grundarna Valerie Kyeyune Backström, Judith Kiros, Mireya Echeverría Quezada och Camila Astorga Díaz. Flera debattörer menar att boken är rasistisk och att ”rasism är rasism även om avsändarna kallar sig underordnade, vänster eller antirasister”.

2016

Museidebatten

Författaren och Kinakännaren Ola Wong skriver i Svenska Dagbladet att den svenska regeringen förvandlar Världskulturmuseerna till propagandacentraler genom populistiska satsningar.

Män som inte ställer frågor

DN:s biträdande kulturchef Åsa Beckman skriver en krönika om män som inte ställer frågor. Den enorma responsen tyder på att problemet är vanligt förekommande.

Bob Dylan och Nobelpriset

Artisten Bob Dylan tilldelas Nobelpriset i litteratur av Svenska Akademien. Populistiskt och obegripligt tycker vissa, helt rätt tycker andra. Bob Dylan själv svarar varken på samtal från Akademien eller journalister.

Bokmässan och Nya tider

Den högerextrema tidskriften Nya tider får ställa ut på Bokmässan i Göteborg. Tre alternativa mässor startas i protest.

Pappafeminismen

Journalisten Ida Ölmedal uppmärksammar Expressens läsare på de många män som fått ett plötsligt feministiskt uppvaknande när de fått barn – eller mer specifikt döttrar. Detta efter att författarna Anders Jacobsson och Sören Olsson bestämt sig för att rensa sina Bert-böcker på sexism.

Husblatten

Journalisten Alice Teodorescu, och senare den moderate riksdagspolitikern Hanif Bali, kallas för ”husblatte” i ett humorinslag i Sveriges Radio. Programmet kritiseras för att gå över gränsen men stöttas av flera komiker.

2017

Metoo-manifestation. Arkivbild. Foto: Janerik Henriksson/TT

#metoo

Efter att den amerikanska filmmogulen Harvey Weinstein anklagats för systematiska sexuella övergrepp i New York Times börjar kvinnor över hela världen vittna om övergrepp de blivit utsatta för. I Sverige får många branscher sitt eget metoo-upprop där skådespelarna är först ut med #tystnadtagning.

Krisen inom Svenska Akademien

Parallellt med metoo publicerar DN-journalisten Matilda Gustavsson en granskning av ”Kulturprofilen”. 18 kvinnor berättar om övergrepp och mannen visar sig ha koppling till, och kanske inflytande över, Svenska Akademien.

Biblioteksdebatten

”Är svenska bibliotek för stökiga?”, undrar debattörer. Krav på tysta bibliotek är främlingsfientliga och kryddade med klassförakt, menar andra.

Hannah och Amandas skönhetspiller

Poddprofilerna och grundarna av Perfect Day släpper ett piller som uppges innehålla ”allt för balans, immunförsvar och skönhet”. De kritiseras dels för att inte ha vetenskapliga belägg för vad de påstår, dels för att göra icke-märkt reklam och anmäls till Konsumentverket.

2018

Saker som är fyrkantiga verkar inte gå hem hos Arkitekturupprorets medlemmar. Torget i Oxelösund har mycket av den varan. Foto: SVT

Huskvinnan

DN-skribenten Greta Thurfjell skriver en text om ”huskvinnans återkomst” och konservativismens förbjudna lockelse. Är detta en backlash, eller har vi nått en feministisk utopi där det till och med blivit ofarligt att säga sig vilja vara hemmafru?

Transdebatten med Kajsa Ekis Ekman

Skribenten Kajsa Ekis Ekman frågar sig vad som händer med kvinnorörelsen när samhället anammar en definition på kön som individen själv beslutar, när kön blivit en identitet och inte en reproduktiv funktion. Hon kallas för transfobisk dåre.

Arkitektur – ful och fin

”Det finns alternativ till fyrkantiga lådor” menar gruppen Arkitekturupproret och aktualiserar debatten om fin och ful arkitektur. De propagerar för mer sekelskiftesinspirerade moderna byggnader.

2019

Festfixaren Micael Bindefeld och partiledaren för Kristdemokraterna Ebba Busch Thor. Foto: TT

Poesidebatten

Intensiv debatt om huruvida svensk poesi stagnerat och blivit präktig.

Teaterdebatten

Teaterredaktör Johan Hilton på DN menar att kulturchefer inte går på, eller skriver tillräckligt mycket om, teater. Han får svar från sin egen chef, Björn Wiman, som menar att de gör det men att teatern ligger så efter samhällsdebatten att det hinner bli irrelevant att skriva om.

Lawen Mohtadi vs Gellert Tamas

Förläggaren och författaren Lawen Mohtadi beskriver sitt filmsamarbete med dokumentärfilmaren Gellert Tamas som en studie i osynliggörande. ”See you in court”, svarar Gellert Tamas.

Peter Handke får Nobelpriset

Peter Handke får Nobelpriset i litteratur av en krisförföljd Svenska Akademien. Han kallas folkmordsförnekare och Akademien får ytterligare en kris att hantera.

Bindefeld Tel Aviv

Festfixaren Micael Bindefeld bjuder sina vänner, kändisar och politiker, till sin 60-årsfest i Tel Aviv. Stark kritik riktas mot de politiker som låtit sig bjudas på resa.

Josefin Nilsson

I dokumentären Josefin Nilsson – älska mig för den jag är som sänds på SVT framgår att hon under 1990-talet misshandlats av sin dåvarande partner – en känd och fortfarande aktiv skådespelare. Filmen slår tittarrekord och skapar debatt. Skådespelaren anmäler till Granskningsnämnden.

Malou & Arga snickaren vs Greekazo

Den unga rapparen Greekazo är gäst i Malou efter tio för att prata om sina framgångar med musiken. Istället kretsar intervjun kring knark och kriminalitet och Anders ”Arga snickaren” Öfvergård som gjort serien Anders och knarket ansluter för att ställa egna frågor. Intervjun kritiseras hårt för att vara fördomsfull och dömande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer