Natalie Portman bar en mantel där flera namn på kvinnliga regissörer – däribland Greta Gerwig, Lulu Wang och Lorene Scafaria – var inbroderade. Foto: Kevin Winter/TT

Mångfaldskritik och politiska utspel – Här är snackisarna från årets Oscarsgala

Uppdaterad
Publicerad

Sydkoreanska filmen Parasit blev galans stora vinnare, som även skrev historia som den första utländska filmen någonsin att vinna priset bästa film. Galan i övrigt präglades av politiska pikar och kommentarer, medan skandalerna uteblev 2020.

För andra året i rad fick Oscarsgalan vara utan värd i år. Den traditionella öppningsmonologen fick dock komikerna Steve Martin och Chris Rock stå för. Skämten var återkommande inriktade på den bristande mångfalden på galornas gala, som i år sändes i TV4.

– Jag tycker att det är något som saknas i år, sade Martin.

– Vaginor? svarade Rock och fick publiken att skratta.

Även den tidigare Oscarsvinnaren Natalie Portman visade sitt missnöje med bristen på kvinnliga nominerade i år. När hon intog röda mattan bar hon en mörk mantel där flera namn på kvinnliga regissörer – däribland Greta Gerwig, Lulu Wang och Lorene Scafaria – var inbroderade.

– Jag ville uppmärksamma de kvinnor som inte fått uppmärksamhet för sitt fantastiska arbete i år på mitt subtila sätt, sa Portman till Los Angeles Times.

Under galans 90-åriga historia har enbart fem kvinnor varit nominerade i kategorin bästa regissör. 2010 blev Kathryn Bigelow den första, och hittills enda, kvinnan att vinna priset, för sin film The hurt locker.

Brad Pitt Trumps riksrättsåtal

Efter över 30 år i filmbranschen fick till slut Brad Pitt sin första Oscar för sina skådespelarinsatser i Tarantinofilmen Once upon a time i Hollywood, där han hade en biroll. 2014 var Pitt dock en av dem som mottog en Oscar för filmen 12 years a slave, som han var med och producerade. Under sitt tacktal levererade han snabbt en besk politisk pik om riksrättsåtalet mot president Donald Trump som avslutades i veckan.

– De sade att jag har 45 sekunder på mig här. Det är 45 sekunder mer än vad senaten gav John Bolton, sade Brad Pitt och syftade på att den tidigare nationella säkerhetsrådgivaren John Bolton inte har kallats som vittne under åtalet.

Eminem dök upp

I vanlig ordning uppträdde även artisterna som var nominerade i kategorin bästa sång under kvällen, bland andra Elton John som vann priset för sin Rocketman-låt I'm gonna love me again. Uppträdde gjorde också skådespelerskan Cynthia Erivo, som var nominerad för bästa kvinnliga huvudroll för filmen Harriet.

En artist som dock stack ut var rapparen Eminem som till publikens förvåning dök upp på scenen och körde låten Lose yourself. Låten, från filmen 8 Mile, vann ju Oscarspriset för bästa sång år 2003. Hans uppträdande blev avslutet på ett video-potpurri av Oscarsvinnare genom tiderna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.