Lena Endre, Ann Petrén, Shima Niavarani och Gustaf Skarsgård är några av de 250 filmarbetare som undertecknat uppropet. Foto: TT

250 filmarbetare i upprop mot filmindustrins klimatpåverkan

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska filmindustrin måste ta större hänsyn till miljön. Det skriver sammanlagt 250 filmarbetare i ett upprop publicerat i Dagens Nyheter. Med på listan märks skådespelare som Lena Endre, Ann Petrén, Gustaf Skarsgård och Shima Niavarani.

”Vi är skådespelare, regissörer, manusförfattare, producenter och övriga filmarbetare som tröttnat på de ohållbara produktionsmetoderna inom vår bransch”, skriver de.

Om den svenska filmbranschen fortsätter negligera det som resten av världen ser som en ödesfråga, hotar det inte bara klimatet utan även svensk film. Låt oss hjälpa till att avvärja klimatkatastrofen istället för att bidra till den. Låt oss förändra branschen”, skriver de i uppropet som publicerats hos Dagens Nyheter.

Ett konkret problem som skådespelarna poängterar är att många svenska filmer spelas in i andra länder än i just Sverige. Uppropet understryker vikten av så kallade produktionsrabatter som gör det billigare att spela in svenska filmer i andra länder – trots att de ska utspela sig i Sverige.

”Utöver de utsläpp som teamets och skådespelarnas flygresor bidrar med när produktionen förläggs utomlands så tillkommer utsläpp från smutsig energiproduktion då flera öststater får sin energi från olja, kol eller gas, till skillnad från Sverige som är ett av de länder som har högst andel förnybar energi”, skriver de i uppropet.

Kulturministern: ”Viktig fråga”

De som undertecknat brevet, så som skådespelarna Ann Petrén, Gustaf Skarsgård och Shima Niavarani, efterfrågar därför ett införande av produktionsrabatter också i Sverige.

I dagsläget finns en önskan från politiskt håll att produktionsrabatter ska införas. Under Göteborg filmfestival i våras öppnade Kulturminister Amanda Lind delvis upp för det i framtiden.

– Det är en viktig fråga för branschen, sade Amanda Lind (MP) i en intervju med Kulturnyheterna.

Ställ högre miljökrav

Dessutom menar de i  uppropet att Svenska Filminstitutet borde ställa högre miljökrav på de produktioner som de finansierar. Bland annat exemplifieras med BBC som tillsammans med andra bolag inrättat en slags miljöcertifiering för den brittiska film- och tv-industrin.

”Svensk filmindustri har hamnat på efterkälken i den hållbara utvecklingen. Här krävs en förändring och den måste ske nu!”, skriver de.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.