Den 23 september 2001 fängslades Dawit Isaak tillsammans med nio andra journalister utan vare sig rättegång eller ett tidsbestämt straff. Nu har Dawit suttit i fängelse i 5.000 dagar – och i dag arrangeras en manifestation på Sergels Torg i Stockholm. Foto: TT/Kalle Ahlsén

5.000 dagar i fängelse för Dawit Isaak

Uppdaterad
Publicerad

I dag är det 5.000 dagar och närmare 14 år sedan journalisten Dawit Isaak fängslades i Eritrea efter att ha skrivit regimkritiska texter. Med anledning av det arrangeras en manifestation på Sergels Torg i Stockholm. Kulturnyheterna har pratat med Dawit Isaaks dotter, Betlehem Isaak, som trots den dystra dagen glädjs åt hur många som kämpar för hennes pappas frigivning.

Den 23 september 2001 fängslades Dawit Isaak tillsammans med nio andra journalister utan vare sig rättegång eller ett tidsbestämt straff. Han är i dag den ende svensk som Amnesty International utsett till samvetsfånge.

– Min dröm är att en dag kunna berätta för Dawit Isaak att det kom 5.000 personer till Sergels Torg. En person för varenda dag han suttit fängslad. Det vet jag skulle glädja honom och det är vad vi ska ha i åtanke en svår dag som denna. Det viktigaste vi kan göra är att visa att vi inte har glömt honom, säger Leif Öbrink, ordförande i Stödkommittén Free Dawit som är med och arrangerar manifestationen.

Ingen kontakt med omvärlden

Betlehem Isaak har varit en av de starkaste rösterna i kampen för Dawit Isaaks frigivning. Hon är på plats i Stockholm för att hålla tal samt delta i paneldiskussioner om hur situationen i Eritrea ser ut i dag. Senast hon hade kontakt med sin pappa var 2005. Han har nämligen förvägrats kontakt med omvärlden, något som strider mot de mänskliga rättigheterna.

Hur känns den här dagen för dig?

– Det är klart att det känns som en stor sorg men det är ändå en bra dag trots omständigheterna. Det visar att det finns folk som kämpar och det är det som ger en styrka, säger Betlehem Isaak.

Replika av Dawits cell

Installationen ”Sitt med Dawit” som består av en replika av Dawit Isaaks fängelsecell är placerad på Sergels Torg under hela dagen. Deltagare kan boka in sig för att ”solidaritetssitta” i mörker och tystnad under 15 minuter. Betlehem Isaak har tidigare tillbringat en natt i samma cell. 

– Den ska skapa en känsla av hur han har det, men i verkligheten är det mycket värre, så det är viktigt att man inte blandar ihop det, säger hon och berättar hur hennes pappa ständigt lever med ovissheten kring vad som kommer hända och med hot om tortyr.

Betlehem Isaak jobbar just nu på en självbiografi som är tänkt att ges ut i april nästa år. I den kommer hon berätta hur det har varit att växa upp i skuggan av det som hänt hennes pappa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Medier

Mer i ämnet