Seher Yilmaz, ordförande för Rättviseförmedlingen. Foto: TT

Granskning: 7 av 10 personer som uttalar sig i nyhetsmedier är män

Uppdaterad
Publicerad

32,1 procent av personerna i nyheterna i Sverige är kvinnor, det visar Rättviseförmedlingens granskning av nyhetsmedierna.

– Inte ens efter en brinnande #metoo-rörelse fick kvinnor mer utrymme i svenska nyhetsmedier, säger Rättviseförmedlingens ordförande Seher Yilmaz i ett pressmeddelande.

Rättviseförmedlingens mediegranskning, Rättvisaren, visar för fjärde året i rad att kvinnor får uttala sig i medierna i lägre utsträckning än män. Sedan senaste mätningen har andelen kvinnor dock ökat med 1,6 procentenheter, men det går för långsamt enligt organisationen.

Sporten i botten

Könsfördelningen är mer jämställd bland dem som får uttala sig som civilpersoner i artiklar. När det gäller dem som får uttala sig i en expertroll är 7 av 10 män.

Rapporten visar även att kultur- och nöjesartiklar har bäst könsfördelning med 46 procent kvinnor och 53,8 procent män och att sporten har sämst fördelning: 20,9 procent kvinnor och 79 procent män.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer