Abba-musikern om hemlighetsmakeriet: Tvingades hålla tyst i två år

Uppdaterad
Publicerad

Inspelningarna av de nya Abba-låtarna har skett i största hemlighet. Johan Ahlin, som spelar horn på skivan, belades med munkavle och har hållit tyst i två år.

– Det har varit tungt. Det är klart att man vill outa en sån här sak, säger han.

Beskedet om Abbas återförening var förstås en världsnyhet. För att förhindra ryktesspridning inför lanseringen blev studiomusikerna ombedda att inte yppa någonting om projektet. 

När Stockholm concert orchestra, med omkring 30 musiker, kom till studion på Skeppsholmen i Stockholm för två år sedan inledde Benny Andersson med ett litet tal.

– Benny sade ”inga sociala medier”. Så det var inga telefoner eller bilder. Eller... det knäpptes bilder men de lades upp först igår kväll. Jag tror att hela nätet var översvämmat av bilder från inspelningen, säger Johan Ahlin.

Var det svårt att hålla det hemligt?

– Det var rätt svårt faktiskt. Vi är ju många musiker så det är häftigt att det inte läckt ut. Men det finns en hederskodex som man följer förstås. Sen har svärmor undrat i efterhand: ”varför har du inte berättat?”

”Blev skarpt läge”

Till en början var orkestermusikerna inte helt på det klara med att det faktiskt var Abba som ville anlita dem.

– Bennys arrangör Göran Arnberg hörde av sig för tre, fyra år sedan och lade ut en krok. Då förstod vi inte att det var Abba det handlade om. Men för två år sedan blev det plötsligt skarpt läge.

Orkestern kallades in, fick lyssna på utkast till de nya låtarna och kunde börja spela in.

– Tjejerna hade lagt lite sång som lät väldigt fint. När jag sen såg titlarna förstod jag att det var Abba-låtar. Jag har spelat musikalerna Chess och Kristina från Duvemåla tidigare och kände igen Benny Anderssons tonspråk. Han har ett eget gyllene snitt.

Johan Ahlin har tidigare lagt valthorn på låtar till flera stora stjärnor, däribland Céline Dion. Men Abba-jobbet smäller högre.

– Det är ju musikhistoria, som att vara med och uruppföra en Beethoven-symfoni på 1800-talet. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.