Adam Tensta lämnar Nyhetsmorgon. Foto: Skärmdump/TV4Visa alla (2)
Visa alla (2)

Adam Tensta lämnade TV4-soffan i protest

Publicerad

Artisten Adam Tensta lämnade direktsändningen av ”Nyhetsmorgon”.
Det var i protest mot bokningen av en gäst kanalen tidigare har gjort.
”TV4 borde ta sitt ansvar och berätta hur det har fått gå till så här”, säger han, reser sig, och lämnar studion.

På onsdagen skrev artisten Adam Tensta en debattartikel i Aftonbladet där han kritiserar TV4.

Anledningen är kanalens val att boka Youtube-profilen Louise Andersson Bodin som gäst till ”Nyhetsmorgon” tidigare i vår för att träna programledaren Peter Jihdes rumpa.

Andersson Bodin har tidigare lagt ut en video i vilken hon för rasistiska resonemang och använder kränkande ordval.

Enligt TV4 har Youtube-profilen bett om ursäkt, och tilläts därför att medverka i programmet.

”Metod kallad censur”

Under rubriken ”Jag skäms när TV4 normaliserar rasism”, skriver Adam Tensta om Louise Andersson Bodin:

”En person som tidigare har uttalat sig rasistiskt och kränkande på sin Youtube-kanal”.

”Man kan ju tänka sig att reaktionerna till denna bokning skulle skapa mycket uppståndelse, då TV4 länge har jobbat under parollen Nollrasism. Och det gjorde den också, i alla fall ett kort tag, innan TV4-gruppens tittarservice hann stänga ner kommentarsfältet, en sedan tidigare beprövad metod kallad censur”.

”Det är skämmigt”

På torsdagsmorgonen medverkade Adam Tensta själv i ”Nyhetsmorgon” för att prata om sitt ny album ”The Empty”, och om debattartikeln.

– Det finns väldigt många personer här i Sverige som har blivit marginaliserade av det här beteendet och den här händelsen, säger han i sändningen.

– Jag tycker att TV4 ska ta sitt ansvar och gå ut i sociala medier eftersom ni når ut till så många, och berätta hur det har fått gå till så här. Precis som jag skrev i debattartikeln är det skämmigt att det har hänt över huvud taget.

När programledaren invänder, reser sig artisten och går.

– Det var det jag ville prata om. Tack så mycket. Lycka till med sändningen.

”Synd att han inte ville stanna kvar”

Viveka Hansson, programdirektdör på TV4 skriver i ett mejl till Kulturnyheterna att hon respekterar Adam Tenstas beslut om att lämna sändningen.

”Jag har fullt respekt för hans sorti, och hans åsikter kring vårt tidigare val av gäst. Det var synd att han inte ville stanna kvar och diskutera frågan med programledarna.”

Om artistens kritik skriver hon:

”Vi har dock ständigt gäster med åsikter TV4 inte nödvändigtvis delar. Så måste det få vara”.

”Detta är en protest”

Viveka Hansson har tidigare under dagen varit i kontakt med SVT. Då berättade hon att redaktionen var beredd på samtalsämnet.

– Redaktionen visste att han ville prata om detta. Jag har också förståelse för reaktionerna kring Youtube-profilen. TV4 har ju drivit kampanjen Nollrasism i över 15 år, så vår värdegrund i de här frågorna är tydlig, säger hon.

– Sedan håller jag med om att frågor om strukturell rasism är svåra, och att alla på olika sätt hela tiden riskerar att bidra till att förstärka de strukturerna oavsiktligt. Därför är det bra att den här typen av diskussioner kommer upp.

Adam Tensta hälsar via sin presskontakt att han inte vill kommentera mer än det som redan står i debattartikeln.

”Jag vill egentligen inte debattera det som hände i morse på TV4. Detta är en protest, ett statement mot normaliseringen av rasism som sker dagligen i Sverige. Jag hänvisar till debattartikeln i dagsläget.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer