Adele: ”Jag kan inte acceptera det här priset. Artisten i mitt liv är är Beyoncé.” Foto: ReutersVisa alla (6)
Visa alla (6)

Adele tar storslam på Grammygalan

Den brittiska sångerskan Adele tog storslam på nattens Grammygala i USA och kammade hem hela samtliga fem kategorier som hon var nominerad i. Men hyllningen till artisten George Michael gick inte lika smort. Hon avbröt framträdandet, svor till och bad att få börja om.

Med sitt comebackalbum ”25” återupprepade Adele sin bedrift från 2012 och vann kategorierna bästa album, låt och inspelning. Därmed är hon den första artisten någonsin som tar hem de tre viktigaste kategorierna två gånger. I år vann hon även priser för bästa popalbum och bästa solouppträdande.

I sitt tacktal för årets album passade Adele på att hylla sångerskan Beyoncé för hennes album ”Lemonade”, som också var nominerat.

– Jag är mycket ödmjuk och jag är mycket tacksam, men artisten i mitt liv är är Beyoncé. Albumet som du har gjort, Lemonade, är så storslaget. Hur du får mig och mina vänner att känna sig, hur du får mig och mina svarta vänner att känna sig är stärkande, sade Adele.

Sångerskan har nu totalt 15 utmärkelser.

Svor vid hyllningsuppträdande

Men allt gick inte som planerat för Adele på årets gala. När hon skulle genomföra sitt hyllningsuppträdande för sångaren George Michael, som dog i julas, slutade hon plötsligt sjunga och svor till. Sedan bad hon att få börja om från början.

– Jag kan inte förstöra det här för honom, sade hon.

Den här gången funkade det bättre och en synbart rörd och tårögd Adele avslutade uppträdandet under stående ovationer.

Bowie prisades

Beyoncé tog hem två utmärkelser. Den gravida sångerskan genomförde också en nio minuter lång hyllning till moderskapet, då hon bland annat framförde ”Love Drought” och ”Sandcastles”, skriver CNN.

David Bowie, som dog förra året, vann samtliga fyra kategorier som han var nominerad i. Hans sista album ”Blackstar” släpptes dagarna innan han gick bort.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Grammy 2017

Mer i ämnet