Adnan Syed i fängelset 2016. Arkivbild. Foto: TT.

Adnan Syed från ”Serial” får straff återställt

Publicerad

Adnan Syed, huvudperson i dokumentärpodden ”Serial” frigavs i höstas. Men nu har domstolen ångrat sig fängelsestraffet återställs.

Adnan Syed frigavs i september förra året efter att ha tillbringat mer än två decennier i fängelse för mord. Men domstolen i delstaten Maryland anser nu att mordoffrets anhöriga inte fick tillräckligt med tid för att hinna vara på plats och yttra sig vid domstolsförhandlingen i höstas.

Därför återställts Adnan Syeds straff och förhandlingen måste tas om, slår domstolen fast. Syed får dock vara på fri fot till dess.

Adnan Syed dömdes som 19-åring till livstids fängelse för mordet på sin ex-flickvän och klasskamrat Hae Min Lee år 2000, men har alltid hävdat sin oskuld. Fallet fick stor uppmärksamhet 2014 när den första säsongen av kriminalpodden ”Serial” ifrågasatte några av bevisen som åklagare hade använt och hävdade att Syeds dåvarande advokat låtit bli att kalla ett viktigt vittne som kunde ha gett honom alibi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.