Sahraa Karimi på Venedigs filmfestival i början av september 2021. Foto: AFP/TT

Afghansk regissör blir juryordförande för Stockholms filmfestival

Uppdaterad
Publicerad

Sahraa Karimi är ordförande för den afghanska filmorganisationen och blir årets juryordförande för Stockholms filmfestival.

– Afghanska filmskapare är i stora fara, säger hon till Sveriges Radios Kulturnytt.

Sahraa Karimi har regisserat dokumentärer om kvinnliga bilförare i Afghanistan och våld mot kvinnor i landet. 2019 kom spelfilmsdebuten Hava, Maryam, Ayesha om tre kvinnor i Kabul från olika klassbakgrund.

Filmen valdes ut som det afghanska Oscarsbidraget samma år och visades på Venedigs filmfestival där den hyllades av bland andra den amerikanska skådespelaren Angelina Jolie, vilket ledde till ökad uppmärksamhet.

”Extra stor fara”

I november kommer hon till Stockholm för att agera juryordförande på Stockholms filmfestival. Sedan talibanerna tog makten i Afghanistan bor Karimi i Ukrainas huvudstad Kiev.

– Vi vet att situationen i Afghanistan är väldigt svår just nu, men filmskapare och konstnärer är i extra stor fara, säger hon till Kulturnytt.

Stockholms filmfestival inleds den 10 november. Bland tidigare juryordföranden syns svenska producenterna Patrik Andersson (2020) och Erik Hemmendorff (2019), amerikanska skådespelaren Holly Hunter (2010) och konstnären Ai Weiwei (2015).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.