Afghanska sitcom-stjärnan satsar på Sverigekarriär

Uppdaterad
Publicerad

Hamida Abdullah, eller Shirin-Gul som de flesta känner henne som, blev populär i tv-rutan genom en afghansk sitcom. Hon spelade en kvinna som bestämmer över sin man: ”Alla älskade mig, förutom männen”.

Hamida Abdullah provocerade med sitt skådespeleri i 70-talets Afghanistan. Shirin-Gul var uppkäftig och dominant. Hon var mannen i huset helt enkelt. Något som inte alls var uppskattat av vissa.

– Männen tyckte inte jag gjorde något bra, de tyckte jag gav deras fruar idéer, säger Hamida Abdullah.

Seriens popularitet växte och tillslut fick de arga männen fel – Hamida Abdullah hade blivit folklig. Men under 90-talet invaderade talibanerna och tog makten över Afghanistan. Hamida Abdullah som hade allt hon hade kunnat önska sig – familj, barn och karriär, blev tvungen att lämna allt och fly.

– Vi hade ett jättebra liv i Kabul tills talibanerna kom. Men vi var tvungna att fly eftersom de hade planer mot artisterna, precis som det är idag, säger hon.

Flydde till Sverige

Hon flydde med sin familj och kom till Sverige där de bosatte sig. Karriären följde dock inte med och i Sverige blev det för svårt att börja om, berättar Hamida och fortsätter:

– Det gör mig väldigt ledsen, jag mår inte alls bra av det. En konstnär utan sin konst är som att vara levande död. Man är bara ett skal.

Gör comeback i höst

Men nu, trettio år senare, kommer Hamida Abdullah att uppträda igen. Denna gång på svensk mark och med monologen ”Shirin-Guls återkomst”.

– Att få uppträda igen för mina afghaner och även svenskar, det gör mig väldigt glad, säger Hamida Abdullah.

Dokumentärfilmen ”Hamida – en afghansk filmstjärna” av Nisti Stêrk finns på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.