Krigskorren som blev fristadsförfattare

Uppdaterad
Publicerad

Han har bevakat kriget i Afghanistan inifrån landet sedan han var 19 år. Men till slut blev hoten från talibanerna så pass allvarliga att han inte längre kunde vara kvar i hemlandet. I dag bor den prisbelönte krigskorrespondenten Wali Arian i Malmö och försöker hitta nya sätt att fortsätta med det han älskar, nämligen journalistiken.

Ordet ”press” står med versaler på Wali Arians väst. Han tittar in i kameran och säger: ”Med sitt intrång spred talibanerna skräck…”

Det är i september 2015 och talibanerna kommer snart att förlora sitt övertagande över provinshuvudstaden Kunduz.

Wali Arian, som sedan 2008 bevakat kriget i Afghanistan för den kommersiella tv-kanalen Tolo, finns på plats.

Många svårigheter som journalist i Afghanistan

Hans vardag som journalist går ut på parera hot och våld i ett land där inte alla accepterar fria medier.

– Man hade både krigsherrar och maktmissbrukare emot sig och konfronterades även av upprorsmakare. Ett annat problem var de olika traditioner som finns i olika delar av landet, säger han.

LÄS MER: Talibanerna retirerar från Kunduz

Men trots de många svårigheterna har han brunnit för yrket sedan han såg vad journalister gjorde när tvillingtornen i USA attackerades.

– När jag var liten ville jag bli läkare. Men när attacken mot USA ägde rum 11 september 2001 tittade jag på tv och plötsligt ändrades allt. Jag var tvungen att bli journalist för att kunna skildra konflikten och smärtan i Afghanistan.

Hotades till livet

Redan som 19-åring började han skildra krigets otäcka verklighet, men när han 2015 rapporterade om talibanernas attacker mot civila och våldtäkter mot kvinnor i staden Kunduz korsade han en farlig gräns.

– Det jag rapporterade väckte ilska hos talibanerna och det gavs order: Tillfångata Tolo-journalisten Wali Arian och halshugg honom, berättar Wali Arian.

Talibanerna meddelade också att flera tv-kanaler, däribland Tolo, var legitima ”militära mål” eftersom de spred ”propaganda” om extremiströrelsen.

LÄS MER: Talibanernas nya hot mot medierna

I januari 2016 gjorde de ett aktivt försök att döda Wali Arian genom att attackera en bil de trodde han satt i.

– Sju av mina medarbetare förlorade sina liv och ytterligare 25 medarbetare skadades, berättar Wali Arian.

Älskar journalistiken

Afghanistan är på plats 120 av 180 möjliga länder i Reportrar utan gränser frihetsindex. Även om landets grundlag ska skydda pressfriheten har regeringen enligt Human Rights Watch gjort lite för att utreda våldsbrott mot journalister.

För Wali Arian blev hoten så påtagliga att han var tvungen att lämna landet. Sedan april är han fristadsförfattare i Malmö och tillbringar sina dagar med att försöka lära sig svenska. Här i Sverige kommer han att kämpa för att jobba med det han älskar.

– Jag älskar journalistiken. Jag har tillbringat mer tid på jobbet än med familjen. Hur skulle jag plötsligt kunna lämna det yrke som jag har ägnat mitt liv åt och älskar?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.