Afrah Nasser: ”Uppskattar att Jemen uppmärksammas”

Uppdaterad
Publicerad

Journalisten Afrah Nasser har precis belönats med CPJ:s pressfrihetspris för sin rapportering om krigsdrabbade Jemen.

– Jag har alltid varit fast besluten att fortsätta min bevakning, trots alla svårigheter med avstånd och inte minst dödshoten, säger hon till Kulturnyheterna.

Committe for protected Journalists, CPJ, delar årligen ut pris till särskilt modiga journalister. I år blev Afrah Nasser, som befinner sig i exil i Göteborg, en av fyra att få priset.

– Det betyder mycket för mig. Jag tror att de valde mig delvis för att dra uppmärksamhet till situationen i Jemen, som är allvarlig. Jag uppskattar det verkligen, säger Afrah Nasser till Kulturnyheterna.

Krisen i Jemen

Läs mer: Pressfrihetspris till journalisten Afrah Nasser

Belönas för hårt arbete

CPJ belönar Nasser, som driver en blogg om Jemen, för sin journalistiska gärning.

”Journalister runt om i världen möter ökade hot och påtryckningar. De som får priset är de mest modiga och engagerarade. De är ett exempel på att journalistik spelar roll” säger CPJ:s generaldirektör Joel Simon i ett pressmeddelande.

– Jag har alltid varit fast besluten att fortsätta min bevakning, trots alla svårigheter med det långa avståndet och inte minst dödshoten jag fått ta emot. Så jag är glad att de uppmärksammar mitt hårda arbete, säger hon till Kulturnyheterna.

Läs också: Afrah har dödshotats för sin blogg

Utnyttjar internationell position

Afrah Nasser kom till Sverige för att studera, och planen var att stanna en kortare period. Men när situationen i hemlandet förvärrades blev det inte tryggt att åka tillbaka.

– Jag blev på sätt och vis fast här när våldet eskalerade. Nu försöker jag utnyttja min position för att uppmärksamma Yemen internationellt.

Hur är det att befinna sig på andra sidan jorden och rapportera om kriget i ditt hemland?

– Det är extremt svårt och väldigt, väldigt smärtsamt. Varje dag tänker jag på Jemen. Det går inte en dag utan att jag gör det. Det är som ett smärtsamt långdistansförhållande, man vill vara hos den man älskar men kan inte.

Drömmar om demokrati

Jemen har enligt FN räknats som det fattigaste landet i Mellanöstern under många år. Efter arabiska våren, då flera länder protesterade mot diktaturer och sociala orättvisor och krävde demokrati, blev problemen i Jemen än värre. Just nu pågår flera väpnade konflikter.

– Hela regionen går igenom en väldigt dramatisk och smärtsam omvandling. Förenklat kan det beskrivas som en konflikt mellan gamla eliter och framväxten av nya demokratiska rörelser.

– Det mänskliga priset är väldigt högt. Människor är som i ett slags fängelse där de lider i tysthet.

Läs mer: FN: Hundratusentals barn svälter i Jemen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Jemen

Mer i ämnet