Martin Kragh JK-anmäler Aftonbladet. Foto: TT

Aftonbladet fälls för Martin Kragh-publicering

Uppdaterad
Publicerad

Pressens opinionsnämnd, PON, klandrar Aftonbladet för att ha brutit mot god publicistisk sed efter en artikel som publicerades i februari i år. Aftonbladet påstod då att Rysslandsforskaren Martin Kragh samarbetat med den brittiska underrättelsetjänsten.

”Anmälaren har tillfogats oförsvarlig publicitetsskada”, skriver PON.

PON anklagar Aftonbladet att ha brutit mot god publicistisk sed efter en krönika om Rysslandsforskaren Martin Kragh skriven i februari i år, av den dåvarande kulturchefen Åsa Linderborg.

Martin Kragh anmälde sammanlagt tre krönikor och en opinionstext skrivna i februari och mars 2019. Innan allmänhetens pressombudsman, PO, lämnade över till PON för bedömning skrev han:

Kritiken mot Aftonbladet

”I opinionsmaterial är utrymmet för åsikter och personliga analyser större än i nyhetstexter. Däremot är utrymmet för att skada enskilda människor inte större.”

Kulturnyheterna har tidigare rapporterat att Aftonbladet publicerat uppgifter om att Rysslandsforskaren Martin Kragh skulle vara brittisk spion utan att kunna belägga detta.

”Obefintliga belägg”

Det är påståendet om att Kragh skulle ha samarbetat med brittisk underättelsetjänst samt ha sålt information om sina landsmän, i en krönika skriven 13 februari, som lett till klandret.

”En forskare som tar på sig en sådan roll lämnar sin forskarroll. Samtidigt är beläggen för påståendet i det närmaste obefintliga”, skriver PO.

PON går på PO:s linje och skriver:

”Det rör sig om faktapåståenden av påtagligt negativt slag för anmälaren med syftning på allvarlig brottslig verksamhet.”

– Jag tycker det var ett rimligt och bra beslut. Jag gläds åt det beslutet, naturligtvis, säger Martin Kragh till Kulturnyheterna och fortsätter:

– Det har inneburit en oerhörd skada, det har påverkat min arbetssituation negativt. Det har påverkat min personliga säkerhetssituation när jag reser i forna Sovjet.

Tre artiklar frias

Eftersom det rör sig om allvarliga anklagelser spelar det ingen roll att de framförts i krönikeform, anser PON och skriver att Kragh utsatts för oförsvarlig publicitetsskada.

De tre övriga artiklarna frias eftersom ”det ska vara högt till tak när det gäller att framföra åsikter, spekulationer, teorier och liknande”. Nämnden har även beaktat att Martin Kragh själv agerat ”på den offentliga arenan i kontroversiella frågor”.

”Vi accepterar”

Aftonbladets chefredaktör Lena K Samuelsson skriver i ett mejl till Kulturnyheterna:

”PressensOpinionsnämnd väljer nu att klandra Aftonbladet för publicering av en uppgift ien av de anmälda artiklarna. Det accepterar vi och kommenterar inte vidare.”

Samuelsson framhäver även att PON inte finner skäl till klander i övriga artiklar och att PON framhåller opinionsjournalistikens vittgående frihet.

Även tidningen Internationalen klandras för att ha brutit mot god publicistisk sed för att ha publicerat uppgiften om att Martin Kragh skulle ha samarbetat med brittisk underättelsetjänst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritiken mot Aftonbladet

Mer i ämnet