Kulturnyheterna har sökt Åsa Linderborg i två veckors tid. Istället svarar Eric Rosén, biträdande redaktör på Aftonbladet, på kritiken. Foto: SVT

Aftonbladet: Kan inte säga om det stämmer

Uppdaterad
Publicerad

24 forskare och Rysslandskännare riktar hård kritik mot Aftonbladet, efter att tidningens kulturchef anklagat en känd svensk forskare för att vara brittisk spion. För första gången sen debatten började i februari ställer Aftonbladet nu upp på en intervju om den kritiserade publiceringen.

Vad krävs egentligen för att med namn och bild anklaga någon för att arbeta för brittisk underrättelsetjänst? Den frågan har aktualiserats efter att Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg i en serie krönikor riktat allvarliga anklagelser mot den svenske Rysslandsforskaren Martin Kragh.

Kulturnyheterna har i två veckors tid sökt Åsa Linderborg för en kommentar om den omfattande kritiken. Vi har också sökt Aftonbladets publisher och ansvarige utgivare Lena K Samuelsson, samt ställföreträdande ansvarige utgivare Lena Mellin.

Kritiken mot Aftonbladet

Kan inte säga om det stämmer

Istället kontaktades Kulturnyheterna av Eric Rosén, biträdande redaktör på tidningen, som vill ge Aftonbladets perspektiv på den kritiserade spionanklagelsen.

Det här påståendet om att Martin Kragh samarbetar med brittisk underrättelsetjänst, stämmer den uppgiften?

– Jag kan inte svara för den exakta arbetsprocessen bakom de här artiklarna. Jag kan svara för Aftonbladets hållning i relation till kulturredaktionen och vad vi tycker är rimligt eller inte.

Vem kan svara på det?

– Det kan väl Åsa Linderborg göra, i den mån hon kan kommentera eventuella källor.

Varför är det då inte Åsa Linderborg som ställer upp på en intervju för att prata om det här?

– Åsa Linderborg har kommenterat åtskilligt: Hon har svarat i debatten, skrivit texter om det och tagit in repliker. Debatten på Aftonbladets kultursida har varit oerhört öppen, och på andra arenor finns det mycket opinionsjournalistik i den här frågan.

Den här anklagelsen är ju väldigt allvarlig, finns det inte ett behov av att belägga huruvida den är sann eller inte, innan man publicerar den?

– Hade Aftonbladet gjort en artikel om det här på nyhetsplats, så hade det varit en självklarhet. Men i opinionsjournalistik har man större möjligheter att skriva fritt om saker man anser att medier bör titta mer på.

Men varför har Aftonbladet då inte gått vidare med detta på nyhetsplats, det är ju en sensationell nyhet om den stämmer?

– Jag kan inte svara på varför man har gjort den bedömningen, och jag kan inte svara för om man kommer att göra det, eller om man har tittat på det. Men det är ju inte nödvändigtvis så att nyhetsredaktionen behöver göra samma publicistiska beslut som kulturredaktionen.

Har nyhetsredaktionen inte bedömt uppgifterna som trovärdiga? Är det därför man inte skrivit något om detta?

– Det vågar jag inte svara på.

Kulturnyheterna har sökt Åsa Linderborg för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritiken mot Aftonbladet

Mer i ämnet