Foto: Scanpix

Ai Weiwei: Nobelpriset har urartat

Uppdaterad
Publicerad

Den regimkritiske kinesiske konstnären Ai Weiwei är mycket kritisk till att hans landsman Mo Yan får årets Nobelpris i litteratur.

– Det här fördärvar Nobels litteraturpris och är vanhedrande också för tidigare pristagare, säger Ai Weiwei till Dagens Nyheter.

Han kallar utnämningen för ett skämt och ser Mo Yan som en representant för den kinesiska regeringen.

Nobelpriset i litteratur 2012

– För bara två år sedan gick ett fredspris till en kines (Liu Xiaobo) som ville uttrycka åsikter. För det hade han kastats i fängelse eftersom det sades skada Kinas säkerhet. I dag fick en kines litteraturpriset, en kines som inte bara skriver om den politiska situationen, utan som också skönmålar den.

– Nobelpriset i litteratur har nu urartat, säger Ai Weiwei.

Ai Weiwei får medhåll av en annan känd dissident, Wei Jingsheng.

-Titta bara på den kinesiska regeringens upprymda hajp av Nobelpriset före och efter tillkännagivandet. Vi kan se att priset tilldelades i syfte att behaga kommunistregimen och därför inte är något som man behöver fästa någon större vikt vid, sade Wei Jingsheng enligt AFP.

Dissidenten och exilförfattaren Yu Jie kallar i en intervju med tyska Deutsche Welle valet av Nobelpristagare ”den största skandalen i litteraturprisets historia”.

-Att en författare som kopierade Mao Zedongs text och sjöng hans lovsång kan vinna priset – Mao Zedong slaktade till och med fler människor än både Stalin och Hitler.

Även statliga kinesiska medier reser frågan om det kan finnas politiska undertoner i årets val av litteraturpristagare.

”Kan beslutet ses som ett tecken på att Nobelkommittén försöker lindra spänningarna gentemot Kina efter att man tilldelade fredspriset till Liu Xiaobo 2010?”, frågar sig Global Times.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobelpriset i litteratur 2012

Mer i ämnet