Martin Sunnqvist, juris doktor i rättshistoria, tycker att den nya tolkningen av stadgarna är ett steg i rätt riktning för en mer trovärdig akademi. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT & Martin Sunnqvist.legal

Rättshistorikern om Akademiens nytolkningar: ”Ett steg på vägen”

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Akademien har offentliggjort nya tolkningar av sina stadgar. Nu förväntas ledamöterna framöver att bland annat undvika att offentligt kritisera Akademien eller sina kollegor. Martin Sunnqvist, juris doktor i rättshistoria vid Lunds universitetet, säger till Kulturnyheterna att han tror att de nya tolkningarna är ett steg i rätt riktning för en mer trovärdig akademi.

Under fredagen publicerade Svenska Akademien det antal nya kommentarer som bifogats institutionens stadgar. Akademien vill med sina nya kommentarer klargöra hur de gamla stadgarna ska tolkas. Däribland vill man ytterligare förhindra potentiella jävssituationer, men också tydliggöra hur nya ledamöter kan väljas in.

Dessutom understryker man nu att ledamöter inte ska kritisera sina kolleger offentligt och alltid sätta akademiens intressen främst.

”Ett gediget juridiskt arbete”

Martin Sunnqvist är juris doktor i rättshistoria vid Lund universitet och har sedan krisen i Svenska akademien briserade intresserat sig för institutionens juridik. Han tycker att den nya tolkningen av stadgarna som offentliggjordes på fredagen är ett steg i rätt riktning för en mer trovärdig akademi.

– Jag var lite rädd att det skulle vara ett platt dokument som bara löd ”nu tänker vi tolka stadgarna så här”. Men de har tagit hänsyn till tidigare tolkningar som gjorts genom historien, så jag kan inte säga annat än att det ser ut som ett gediget juridisk arbete, säger han.

Hur tolkar du det med här att ledamöterna inte ska få kritisera Akademien eller sina kollegor offentligt?

– Jag tror att det är en reaktion på att de själva insett att det inte blir bra när man hoppar på varandra i media och kallar varandra olika tillmälen. Det stärker inte precis förtroendet och det är väl det som man får hoppas att de har kommit fram till, säger han.

– Frågan är väl om det egentligen behöver stå med i den här typen av stadgar, men eftersom det inte har iakttagits är det inte så konstigt att det står med.

Nytolkningar – inte ändringar

Martin Sunnqvist understryker att det är just nytolkningar av stadgarna det handlar om – inga regelrätta ändringar. För att förändra stadgarna krävs Kungens officiella godkännande i egenskap av beskyddare.

Vidare betonar han att det nu framförallt handlar om att Akademien själva kan visa upp att de tillämpar stadgarna så som de nu tydliggjort dem.

– Det här är ett steg på vägen. Men det kräver att man nu kan märka att akademien faktiskt agerar på ett annat sätt och med större värdighet än vad de har gjort under det senaste året, och fortsätter:

– Nu finns det ett dokument som visar vad Akademien har för avsikt att göra. Nu måste de bara leva upp till det också.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.