Horace Engdahl. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Akademikerna svarar på Horace Engdahls kritik

Uppdaterad
Publicerad

Nu svarar akademikerna på den skarpa kritik som Horace Engdahl riktat mot humanisternas upprop. Han sa bland annat att de fått ”hjärnsläpp” och att uppropet var otydligt.

– Det är ju lite roligt att hålla folk i mörker och sedan anklaga dem för att inte vara tydligare, säger Frida Beckman som var aktiv inom uppropet.

227 forskare skrev på uppropet mot Svenska Akademien som publicerades i DN 16/4. Bland annat skrev de att Akademien numera saknar legitimitet.

I en intervju i programmet Nordegren & Epstein i P1 riktade Horace Engdahl kritik mot Akademikeruppropet och menade att det var ”suddigt” och sa att de borde ”utveckla närmare eller tiga”. Ett uttalande som universitetslektorn Frida Beckman, en av akademikerna bakom uppropet, tycker är märkligt.

– Det är självklart att vi inte kan utveckla närmare eftersom han är en av dem som bidrar till att hålla allt tyst. Det är ju lite roligt att hålla folk i mörker och sedan anklaga dem för att inte vara tydligare, säger hon.

Horace Engdahl sa också att akademikerna drabbats av ”hjärnsläpp” och fortsatte ”det är rejält med hjärna det handlar om, man kan riktigt höra dunsen.” Ett citat som akademikerna har tagit med en klackspark.

– Det är ingen av oss som tar åt sig. Mest har vi tyckt att det är lite lustigt och har en ganska lättsam attityd till just det citatet, säger hon.

”Skjuter pressmeddelandet i sank”

Även representanter från det andra akademikeruppropet, det som över 700 forskare inom humanvetenskap skrev under, är missnöjda med Horace Engdahls uttalande.

– Han skjuter direkt Akademiens tidigare pressmeddelande i sank. När pressmeddelandet kom växte mitt förtroende för Akademien med några procent. Men i går drog Horace ner det till samma nivå som det var på tidigare, säger Johan Fornäs som är professor i medie- och kommunikationsvetenskap och en av initiativtagarna till det andra uppropet.

Johan Fornäs menar att hans förtroende för Akademien har åkt en berg- och dalbana sedan i höstas där vissa aktioner, som avståndstagandet till den så kallade Kulturprofilen, stärkt hans förtroende. Men Horace Engdahls senaste uttalanden har alltså dragit ned det i botten.

– Engdahls klumpiga utspel visar bara än en gång hur han och delar av Akademien låst in sig i sin egen självförhärligande värld av vänskapskorruption och maktspel, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.