Göran Malmqvist, ledamot i Svenska akademien, har i ett mejl försökte stoppa en fredlig demonstration. Foto: TT

Akademiledamoten hånar nakenprotesten

Uppdaterad
Publicerad

Göran Malmqvist, ledamot i Svenska akademien och Kina-kännare dömer i ett mejl ut dagens demonstration för att uppmärksamma fängslade författaren Liu Xiaobo.

Lao Wei,

Jag är väldigt förvånad över att du med alla de betungande åtaganden

Protestbråket

som din ställning som nutida konfucianskt helgon kräver, har tid att leda

dina djärva följeslagare i ditt korståg mot alla hotande väderkvarnar.

Jag finner det även förvånande att du inte inser att ditt agerande

endast får dig och dina kompisar att framstå som fullständiga idioter.

Men varsågoda, rusa runt nakna ni och gör er till åtlöje för hela världen!

Göran Malmqvist

Så skriver Göran Malmqvist, stol nummer fem och den Svenska akademiens främsta Kina-kännare, till en av deltagarna i den planerade nakenprotesten. En demonstration som vill uppmärksamma att den kinesiska författaren och fredspristagaren Liu Xiaobo fortfarande sitter fängslad i hemlandet Kina.

”Vi är förvånade och chockade”

– Vi blev förvånad och chockade. Det är skamligt. Vi försöker försvara rättvisa och yttrandefrihet. Om vi blockeras är det en förnedring av mänskliga värden, säger Sheng Sun, koordinator för dagens protest.

Likt förra året genomfördes även i år en demonstration för att uppmärksamma läget för Liu Xiaobo som suttit fängslad sedan 2008.

”Önskar han kunde stötta vår auktion”

– Vi vill ha en fredlig och naturlig demonstration. Här i Stockholm samlas nu det internationella samfundet och Sverige är ett demokratiskt land. Jag och mina kollegor kommer hit för att uppmärksamma situationen i Kina, säger Bei Ling, poet och en av deltagarna i den planerade demonstrationen, och fortsätter:

– Göran Malmqvist är en personlig vän som jag vet stöttar Liu Xiaobo, men jag skulle vilja att han även stöttar vår aktion.

Funderade ni någonsin på att ställa in protesten på grund av mejlet?

– Nej, det gjorde oss bara starkare. Jag gillar utmaningar, säger koordinatorn Sheng Sun till Kulturnyheterna.

Högljudd kritiker av Mo Yan

Författaren Liao Yiwu (även kallad Lao Wei), poeten Bei Ling, konstnären Meng Huang och akademikern Wang Juntao deltar. Liao Yiwu är en av de mest högljudda kritikerna till författaren Mo Yan. Han menar att Nobelpriset till Mo Yan legitimerade diktaturen i Kina.

Förra året stormade det rejält kring Göran Malmqvist och dennes relation till litteraturpristagaren Mo Yan, utsedd av just Svenska akademien. Detta då han bland annat själv översatt flera av Mo Yans verk som han planerade att skicka dessa till förlaget för utgivning. Efter kritiken meddelade han senare att han inte skulle ta emot några pengar av eventuell försäljningsvinst.

Kulturnyheterna kunde även avslöja att Göran Malmqvists fru låtit Mo Yan skriva förordet i Malmqvists novellsamling ”Min guldfisk kan sjunga Mozart” där han bland annat beskriver sig tillhöra deras bekantskapskrets.

Per Wästberg: aningen löjliga

När Kulturnyheterna når Per Wästberg, akademiledamot och Nobelkommitteens ordförande håller han med Malmqvist om protestformen.

– Min enda reaktion är att de gör sig aningen löjliga. Jag tycker att de gärna får protestera, men att springa omkring naket i den här kylan... det tycker jag är överdrivet, säger Per Wästberg.

Men det är ju trots allt en fredlig demonstration, varför skulle det vara löjligt?

– För att de springer nakna istället för att demonstrera verbalt och med öppna brev eller polemik. Jag är alltid emot sådana där kroppsliga manifestationer. Men de får naturligtvis göra vad de vill , det är fritt fram, säger han och vill samtidigt ge sitt stöd åt Liu Xiaobo:

– Det är ju också bisarrt att en stor författare ska vara fri i Kina och en annan fredspristagare ska vara fängslad. Det tycker jag är avskyvärt, säger Per Wästberg, ordförande i Nobelkommittén.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protestbråket

Mer i ämnet