Cissi Wallin, svensk kolumnist, medieprofil och bloggare. Kammaråklagare Daniel Suneson. Foto: Jonas Ekströmer/TT, Annika Collin, Åklagarmyndigheten/TT

Åklagarens besked om Cissi Wallin: Åtalas för grovt förtal

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagsmorgonen kom det formella beskedet att skribenten Cissi Wallin åtalas för grovt förtal.
– Jag påstår att det är grovt förtal för att det är så pass allvarlig brottslighet som påstås, det har fått enorm spridning och orsakat målsäganden stor skada, säger kammaråklagare Daniel Suneson i SVT:s Morgonstudion.

Cissi Wallin gick redan tidigare i veckan ut med att åtal mot henne kommer att väckas och att det rörde sig om grovt förtal. Under fredagen bekräftade kammaråklagare Daniel Suneson att han väcker åtal mot Cissi Wallin och att det enligt honom rör sig om ett grovt brott.

– Jag har väckt åtal för att hon har spridit en uppgift om att målsäganden ska ha våldtagit henne för omkring 13 år sedan. Med vuxna personer är det normalt att de löser sådana här förtalsärenden sinsemellan. Men på grund av att det är sådan allvarlig brottslighet som påstås, att det fått så stor spridning och att det orsakat målsäganden stor skada, så har jag ändå ansett att det är påkallat från allmän synpunkt att väcka åtal, säger kammaråklagare Daniel Suneson i SVT:s Morgonstudion.

Vad har ni för bevis?

– Bevisen är de uppgifter som har lagts ut om målsäganden på sociala medier, främst Instagram och Facebook, säger Suneson.

Oklart när rättegången startar

När rättegången kommer att ske är ännu inte bestämt.

– Jag har väckt åtal i dag, sen är det upp till tingsrätten att bestämma datum. Så jag vet inte när rättegången kommer att ske, säger kammaråklagare Daniel Suneson.

I samband med att Cissi Wallin på sajten Gardet gick ut med att hon skulle åtalas skrev hon även att hon välkomnar allmänheten till rättegången.

”Eftersom jag inte anser att jag gjort något brottsligt, och därmed inte har någonting att dölja, så välkomnar jag allmänhet och press till denna rättegång”, skrev Cissi Wallin.

Virtanen: ”Någon slags upprättelse”

I en kortare intervju med SVT Nyheter under torsdagen berättade Fredrik Virtanen att han vetat om beskedet om åtal under en längre tid.

– Jag har ju vetat om det väldigt länge, men det har dragit ut på tiden. Så det är bra och kan innebära någon slags upprättelse, sade han.

Kolumnisten, bloggaren och medieprofilen Cissi Wallin var en av de första i Sverige som på sociala medier anklagade en offentlig person för övergrepp i samband med #metoo-rörelsen.

Cissi Wallin skrev på Instagram redan flera år innan metoo-rörelsen drog i gång att hon blivit våldtagen av en ”mäktig medieman”. Men det var under metoo-hösten 2017 som hon gick ut med namn på honom.

Våldtäktsfallet har tidigare utretts av polis och förundersökningen lades ned 2012, och Virtanen har konsekvent nekat till anklagelserna.

Fallet rörande förtal startade i mars 2018 efter att Fredrik Virtanen polisanmält Cissi Wallin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Cissi Wallin

Mer i ämnet