Albrecht avgår från Metrostyrelse efter rasistiskt uttalande

Publicerad

Hans-Holger Albrecht avgår ur Metro Internationals styrelse har avgått efter att ha inlett ett anförande på en festmiddag med orden: ”Good evening ladies, gentlemen and niggers”.

Hans-Holger Albrecht hävdar att uttalandet är tänkt som ett skämt och var ett citat uttalat av den tyske presidenten Heinrich Lübke på ett besök i Afrika.

”Jag tar ansvar för mitt olyckliga uttalande och dess avsedda konsekvenser”, skriver Albrecht i ett pressmeddelande. Han har suttit i Metros styrelse sedan 2002.

Albrecht är vd för Metros systerbolag MTG. Den posten kommer han dock att behålla.

-Det här är ett val som Hans-Holger gör själv och det respekterar vi. Vårt förtroende för honom som vd för MTG påverkas inte av detta, säger Vigo Carlund, styrelseordförande i Metro, till TT.

”Inte rasist”
-Vi vet att Hans-Holger inte är rasist. Det var ett korkat uttalande som han nu tar fullt ansvar för, säger Carlund.

Metros USA-chef Steve Nylund har också kritiserats för rasistiska uttalanden. Han väljer nu att frånsäga sig rollen som president för den amerikanska operativa organisationen. Nylund kommer dock att fortsätta att arbeta med internationella affärer för Metros räkning.

Olämplig tidpunkt
Amerikanska medier började rapportera om de rasistiska uttalandena strax efter att New York Times köpt 49 procent av Metros Bostonutgåva.

I Boston pågår nu ett tidningskrig för fullt. På ena sidan står Metro och på den andra Boston Globe, rapporterar Dagens Nyheters nätupplaga.

Enligt källor är det en före detta Metrojournalist som har läckt informationen om uttalandena till pressen. Journalisten ska nu i stället arbeta vid Boston Globe.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer