Foto: TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Alice Bah Kuhnke ny kulturminister

Uppdaterad
Publicerad

– Det känns väldigt bra, sade Alice Bah Kuhnke (MP) efter att det stod klart att hon blir Sveriges nästa kulturminister.

Varför tackade du ja till det här uppdraget?

– Jag tackade ja av flera anledningar. Den första är att jag använt största delen av mitt vuxna yrkesliv till demokratifrågor, sade Alice Bah Kuhnke när hon intervjuades i SVT på fredagskvällen.

Du känner uppenbart starkt för demokratifrågorna, men hur viktiga är kulturfrågorna för dig?

– Kulturfrågorna är avgörande. Det finns nog inget verktyg som är så viktigt som kulturen. Det är ett fenomenalt verktyg för att stärka demokratin.

Du gick med i MP för ett par dagar sen. Hade du tackat ja om erbjudandet kom från ett annat parti?

– Jag blev betalande medlem av partiet för tre dagar sedan. Men jag har gått brevdid partiet och känt mig nära partiet i många, många, många år.

Vilken kulturpolitisk fråga brinner du mest för?

– Tillgänglighetsfrågan är en väldigt viktig fråga för mig personligen. Jag skulle aldrig vara den jag är om inte bokbussen hade kommit till min by i Horda i Värnamo kommun varje onsdag.

Generaldirektör

Alice Bah Kuhnke är idag generaldirektör för Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Hon har tidigare bland annat haft ett eget program i TV4, ”Alice Bah”, samt lett SVT-programmet Disneyklubben på 90-talet. Bah Kuhnke har även varit sommarpratare vid två olika tillfällen, 2001 och 2011. Hon var under några år på 00-talet generalsekreterare för Rättvisemärkt.

Bah Kuhnke har också varit styrelseledamot för Dramaten, men hon har inte någon bakgrund inom partipolitiken, men det är inget som hon ser som ett problem.

– Jag har jobbat med politiska frågor i hela mitt yrkesverksamma liv, så jag känner mig helt trygg med att jobba med de här politiska frågorna i regeringen, säger Bah Kuhnke till SVT.

”Mediefrågan är central”

Hur kommer du klara budgetförhandlingarna med regeringen?

– Ja, de har redan inletts och det kommer kräva förankring hos de andra statsråden. Men också förankring hos andra partier i riksdagen.

Vilka specifika frågor som Bah Kuhnke kommer driva som kulturminister ber hon att få återkomma till.

– Det stora som vi gör i den nya regeringen är att vi utgår från kulturen som navet i våra demokratiska processer. Det är den stora vändningen.

Hur viktig är frågan om mediernas framtid ur ett demokratiperspektiv?

– Mediefrågan är central. Tillsammans med frågor som digitalisering och tillgänglighet till kultur i hela landet. Så det är en fråga som står högt upp på agendan.

Även demokratifrågor

I den avgående regeringen var Lena Adelsohn Liljeroth (M) kultur- och idrottsminister. Men idrottsfrågorna lämnar nu kulturdepartementet för att istället hamna på socialdepartementet. Nytt i kulturministerportföljen blir däremot demokratifrågorna.

– Jag tycker det är en alldeles fantastisk kombination och det var också en av anledningarna till att jag tackade ja. Konkret har det första steget redan tagits – att vi i Sverige för första gången har en kultur- och demokratiminister. Och jag har fått i uppdrag av statsministern att bygga ett kultur- och demokratidepartement.

Birgitta Ohlsson (FP) hade demokratifrågorna i den avgående regeringen. Och nu passar Alice Bah Kuhnke på att hylla sin föregångare på posten, som hon menar ständigt lyft demokratifrågorna.

– Jag tar ribban från den höga positionen och försöker lyfta den ytterligare.

Störst överraskning

Just utnämningen av Alice Bah Kuhnke som kultur- och demokratiminister är, enligt statsvetaren Ulf Bjereld, Stefan Löfvens största överraskning i den nya regeringen.

– Där trodde jag att Löfven skulle spela ett säkrare kort. Det är ju en person som är allmänt välrenommerad och har hög kompetens, men som inte har varit aktiv i politiken på det här sättet tidigare, säger han till TT.

– Det är både bra och dåligt för kulturpolitiken. Det är bra att det blir en minister som är en del av sektorn, med förtroende inom sektorn. Men det är en svaghet att det inte är en tung politiker med ett kraftfullt politiskt mandat, utan en nybörjare.

”Gedigen bakgrund”

S-ledaren Stefan Löfven kommenterade själv valet av ny kulturminister strax efter tillkännagivandet:

– Det är ingen tvekan om att Alice har en gedigen bakgrund, sade han.

Slav i spagettivästern

I mitten av 90-talet medverkade hon i filmprojektet ”The Return of Jesus, Part II” där Alice Bah Kuhnke spelade slav. En film som när den spelades in beskrevs som en spagettivästern.

Alice Bah Kuhnke är sedan drygt tio år gift med skådespelaren Johannes Bah Kuhnke, som gjorde huvudrollen i Ruben Östlunds kritikerhyllade film ”Turist”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bah Kuhnke kulturminister

Mer i ämnet
Foto: TT