Foto: TT

Alice Bah Kuhnke: Jag är nog tuffare än somliga tror

Uppdaterad
Publicerad

Nu kommenterar kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) för första gången den massiva kritik som riktats mot henne under den dryga månad hon varit kulturminister.

I samband med att kulturministern besökte Kiruna berättade Alice Bah Kuhnke för SVT att hon inte tagit åt sig av kritiken mot henne.

Hur ser du på den kritik som riktats mot dig den sista tiden?

– Alltså, det tar inte så hårt på mig. Jag är miljöpartist, jag sitter i en ny regering och många medier och tyckare kommer från andra partier. Jag känner mig helt trygg i vad jag kan och vad jag vill göra som kultur- och demokratiminister, säger Alice Bah Kuhnke till SVT:s samiska redaktion Ođđasat.

Tilltagande kritikstorm

Efter en uppmärksammad intervju i P1-Morgon i Sveriges Radio för två veckor sedan, har kritiken från politiska debattörer och kulturjournalister haglat.

I radiointervjun hade kulturministern svårt att svara på vad hon ville med sin kulturpolitik och när hon i en debattartikel som publicerades i Dagens Nyheter i veckan fortsatte på samma spår, utan att komma med några tydliga konkretioner, tilltog kritikstormen.

Extra utsatt post?

Alice Bah Kuhnke tror själv att kritiken till viss del har med just kulturministerposten att göra. Enligt tidigare statsråd som Bah Kuhnke pratat med är den en extra utsatt post.

– Ja, de säger det. Jag har ju fått samtal och mejl från de flesta tidigare kulturministrar, och andra statsråd, och alla vill gjuta hopp i mig och säger att ”just som kulturminister blir man väldigt utsatt”. Det visste jag innan jag tackade ja. Jag är nog tuffare än somliga tror.

Höga förväntningar på Kulturdepartementet

Medieforskaren Ester Pollack bekräftar bilden av kulturministerposten som en extra utsatt post. 

– Många statsrådstal är ganska innehållslösa och fulla av floskler och väldigt ofta förbiser vi detta eller bryr oss inte. Men så är det inte i det här fallet eftersom medieaktörer menar att Kulturdepartementet är en central institution och är väldigt viktigt. Man har enormt höga förväntningar på ett departement som egentligen är ganska tandlöst när det gäller ekonomi tillexempel, säger Ester Pollack till Kulturnyheterna.

Mediestorm i ett vattenglas

– Man får säga att det här är en mediestorm i ett vattenglas, just eftersom det handlar om kommunikationen och inte om politiken som vi ännu inte vet något om, säger Ester Pollack. 

Besök på Sametinget

Alice Bah Kuhnke besökte under fredagen Kiruna och Sametinget i egenskap av demokrati- och sameminister. Besöket är Alice Bah Kuhnkes första verksamhetsresa som minister och syftet är att fördjupa relationen mellan regeringen och Sametinget. ​

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bah Kuhnke kulturminister

Mer i ämnet