”Konflikterna skymmer det viktiga arbete som denna fristående institution gör för konsten, litteraturen och det svenska språket”, skriver Kulturministern i en kommentar till Kulturnyheterna Foto: TT

Kulturministern: Nu är det nog – vi vägrar att backa tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

I en kommentar till Kulturnyheterna riktar Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) hård kritik mot Svenska Akademien.

”Som Kulturminister kommer jag göra allt som står i min makt för att skydda konsten och litteraturens frihet och ställning”, skriver hon.

Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius valde under torsdagskvällen att lämna sin position och stol vid Akademien. Kort därefter kom besked om ytterligare ett avhopp: poeten och ledamoten Katarina Frostenson lämnar Akademien.

Till Kulturnyheterna kommenterar nu kultur- och demokratiministern Alice Bah Kuhnke den senaste tidens utveckling i Svenska Akademien och gör en direkt koppling till metoo-rörelsen som fick sin början i höstas.

Krisen i Svenska Akademien

”Efterskalven av höstens många upprop från tusentals kvinnor fortsätter. Nu är det nog, vi vägrar att backa tillbaka”, skriver Alice Bah Kuhnke (MP).

Skydda konsten och litteraturens frihet

Vidare skriver hon att det är med sorg hon följt medierapporteringen om konflikterna inom Akademien – och menar att de pågående konflikterna överskuggar institutionens arbete.

”En anrik institution som inte mäktar med den granskning som är en del av ett demokratiskt land, med det ansvarstagande som kan förväntas”, skriver hon och fortsätter:

”Konflikterna skymmer det viktiga arbete som denna fristående institution gör för konsten, litteraturen och det svenska språket. Som Kulturminister kommer jag göra allt som står i min makt för att skydda konsten och litteraturens frihet och ställning”.

Annie Lööf: ”Pinsamt”

Även Annie Lööf (C) var upprörd över att Sara Danius tvingades bort som ständig sekreterare.

– Jag var så arg att jag var tvungen att bolla med mina medarbetare vad jag skulle lägga ut i sociala medier för att hitta en värdig balans, säger hon till Dagens Nyheter.

– Vad vi ser är starka kvinnor som gör skillnad, som vill göra rätt, som får lämna – och gubbarna är kvar. Jag är förvånad och jag tycker att det är pinsamt för framför allt de inblandade som är kvar i Akademien, säger Annie Lööf till DN.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet