Mamma Mia, Ted – för kärlekens skull och Solsidan lockade till biomörkret ifjol Foto: Dan Hansson/SvD/TT

Fler ser svensk film på bio – men amerikanskt toppar

Publicerad

Ted – för kärlekens skull och Solsidan lockade till flest biobesök bland de svenska filmerna förra året. Det visar Svenska Biografägares statistisk för 2018. Sammanlagt såg lite mer tre miljoner en svensk film på bio – men ännu ligger de inhemska filmerna i underläge gentemot utländsk film på svenska biografer.

Med över en miljon besök toppar Abba-uppföljaren Mamma Mia! Here we go again listorna över den mest populära biofilmen förra året. På andra plats syns A star is born som drygt en halv miljon såg på bio.

Totalt blev det under 2018 över 16 miljoner biobesök i landet, något som motsvarar en minskning med 3 procent jämfört med 2017, enligt Svenska Biografägares statistisk för 2018. Men den generella minskningen till trots märktes ändå en ökning av antalet besök på svensk film. För förra året var det lite mer än tre miljoner som såg en svensk film, vilket motsvarar 18,7 procent av alla biobesök.

Ted – för kärlekens skull som sågs av 413 670 besökare, och 387 435 besökare såg Solsidan, som hade premiär redan 2017. Andra svenska filmer som lockade till visit i biomörkret var Tårtgeneralen och Sune vs Sune.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer