Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP). Foto: Jonas Ekströmer/TT

Amanda Lind (MP): Inget utökat stöd till kommuner och regioner

Uppdaterad
Publicerad

Uteblivna intäkter från inställda kultur- och fritidsevenemang leder till att Sveriges kommuner och regioner går miste om 300 miljoner kronor i månaden. Enligt kulturminister Amanda Lind (MP) är det i nuläget inte aktuellt med några nya stödpengar.
– Men vi fortsätter att föra en nära dialog om ytterligare insatser, säger Amanda Lind.

Sveriges kommuner och regioner går miste om stora pengar till följd av inställda kultur- och fritidsevenemang i spåren av coronapandemin.

För att mildra effekterna av coronapandemin har regeringen bland annat aviserat ett stöd till kultursektorn på totalt 500 miljoner samt ett stöd på 319 miljoner kronor som ska tillkomma flera av de statliga kulturinstitutionerna.

Sveriges kommuner och regioner (SKR) välkomnade stöden när de kom, samtidigt understryker de behovet av ytterligare åtgärder.

Viktigt att satsa på regional kultur

Enligt Amanda Lind (MP) är det viktigt att det generella statsbidraget på 21 miljarder till Sveriges kommuner och regioner även kommer den kommunala och regionala kulturen till del.

Kommer det ett nytt stöd till Sveriges kommuner och regioner? 

– Nej, det har jag inte något nytt besked om, men vi fortsätter att föra en nära dialog med SKR. Vi är medvetna om att det finns flera delar av den regionala och kommunala kulturen som har drabbats hårt, säger Amanda Lind.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer