Polisnota väntar ideella föreningar

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens utredare vill att ideella föreningar ska betala för polisskydd vid arrangemang. Det kan få konsekvenser för kulturlivet.

Idag lämnade regeringens utredare Bo Svensson ett förslag om att idrottsaktiebolag och andra vinstdrivande kultur- och nöjesevenemang ska fortsätta betala kostnaderna för polisbevakningen under sina arrangemang. Utredaren föreslår att polisnotan för stora arrangemang ska halveras.

Ideella föreningar ska också betala

Samtidigt föreslår Svensson att icke-vinstdrivande ideella föreningar också ska börja betala för polisbevakning. Om förslaget blir verklighet kan det få konsekvenser för flera kulturarrangemang.

Kontroversiella teateruppsättningar eller utställningar som behöver skyddas på grund av hot kan få betala för polisbevakning om den överstiger kostnader på 44 300 kronor. Men Bo Svensson menar att förslaget inte kommer att hämma kulturlivet.

– Mindre kulturfestivaler har ingen polisbevakning överhuvudtaget och de kommer inte upp i de kostnader där de behöver betala. Därtill tycker jag inte att det rätta sättet att stödja ideella föreningar är att ge gratis polisbevakning. De kan få bidrag på annat sätt, säger Bo Svensson.  

Kulturkalaset: ”Vi borde inte betala alls”

Anki Sande, chef för evenemangsproduktion på Göteborg & Co som anordnar Kulturkalaset i Göteborg varje sommar är kritisk mot de nya utredningsförslagen.

– Vi får se vad det kommer innebära, men rent principiellt så tycker vi inte att vi ska betala i överhuvudtaget. Det finns andra sätt man kan komma åt problemen med våld och bråk under stora evenemang, säger Anki Sande.

Men förslaget innebär ändå att ni slipper betala hälften av poliskostanderna. Vad säger ni om det?

– Pengar är alltid pengar och visst är vi glada för mindre kostnader, men vi tycker fortfarande inte att vi ska betala. Jag tycker man ska uppmuntra ideella föreningar och det gör man inte genom ett sådant här förslag.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.