Kritik mot lagförslag

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens lagförslag om att begränsa såkallad kränkande fotografering får kritik av två jurister. ”Fotografers arbete kan kriminaliseras” skriver de på DN Debatt.

Justitiedepartementet har velat stoppa smygfotografering i provhytter, omklädningsrum och sovplatser. En utredning tillsatt av justitieminister Beatrice Ask presenterade nyligen ett lagförslag om att begränsa såkallad kränkande fotografering. Lagen som nu är under omarbetning väntas träda i kraft den första juli.

”Hot mot yttrandefriheten” menar kritikerna

Men lagförslaget möter nu kritik för att inskränka mot yttrandefriheten. I Dagens Nyheters debatt skriver advokaterna Ulf Isaksson och Erik Wassén att lagförslaget i längden kan innebära att enskilda fotografer straffas. ”Det är djupt olyckligt att Moderaterna bedriver en politik som minskar yttrandefriheten”, skriver de.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.