Nytaget foto av Oleg Sentsov distribuerat av en rysk människorättsorganisation. Foto: AFP

Amnesty och PEN: Oleg Sentsov hålls isolerad

Publicerad

Läget är kritiskt för den ukrainske filmregissören Oleg Sentsov. Sedan tre månader tillbaka hungerstrejkar han i det ryska fängelset.

Nu lämnar Svenska PEN tillsammans med Amnesty international ett brev till ryska ambassaden där de kräver att Sentsov ska friges.

Tidigare i veckan larmade Oleg Sentsovs kusin i internationell media om regissörens försämrade hälsa. Slutet är nära, varnade hon.

Sentsov avtjänar ett 20 år långt fängelsestraff i Ryssland. Han kommer från den av Ryssland annekterade Krimhalvön, och greps misstänkt för att ha planerat ett terrordåd 2014. När fotbolls-VM inleddes i Ryssland i början av sommaren, påbörjade Oleg Sentsov sin hungerstrejk i protest mot att Ryssland dömer och fängslar ukrainska medborgare av politiska skäl.

”Nekas möjlighet att besöka honom”

Nu lämnar Svenska PEN tillsammans med Amnesty international ett skriftligt krav på frigivning av Oleg Sentsov till ryska ambassaden i Sverige.

”I brevet uttrycker vi vår oro för hans hälsa och över att Amnesty nyligen nekades möjlighet att besöka honom tillsammans med medicinsk expertis. Vi har också fått rapporter om att han hålls isolerad och inte får ta emot brev, vilket går emot internationell rätt gällande hur fångar ska behandlas”, skriver Amnesty international i ett pressmeddelande.

Oleg Sentsov slog igenom med dokumentären Gamer 2011.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.