Under fredagen presenterade kulturminister Amanda Lind (MP) hur stödet till kulturbranschen ska fördelas. Foto: Jessica Gow/Patrick Semansky/TT

Krisstöd till kulturen: Till förlorarna hör filmbranschen

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

I en situation där alla är förlorare blir inte ens vårens största positiva kulturpolitiska nyhet en särskilt munter historia.

Per Andersson

Redaktör Kulturnyheterna

Pengarna går till de små och svaga. Till de enskilda utövarna som blivit utan inkomster. Till författare och konstnärer genom påfyllda stipendiefonder; till fria grupper, frilansmusiker, småscener, föreningar genom Kulturrådet. Närmast ren nödhjälp.

Och det där var ändå vinnarna i dag.

Coronaviruset och kulturen

Till förlorarna hör filmbranschen som på produktionssidan blir helt utan hjälp. En bransch där inspelningar står stilla eller skjuts på framtiden, där internationella samarbeten gjorts omöjliga av reseförbud och stängda samhällen. En bransch av småföretagare och knivskarp global konkurrens, som redan tidigare klagat på bristen på stöd just till producentledet. Inte en krona.

Fler förlorare

Likaså måste regioner och kommuner räknas till förlorarna. Det var känt sedan tidigare att statliga institutioner inte skulle kunna söka pengar från halvmiljarden. I dag fick vi veta att inte heller regionala och kommunala verksamheter kan söka pengar från den nya nödhjälpen. Det gäller alltså den del av kulturlivet som ingår i kultursamverkansmodellen – samfinansieringen mellan stat, region, kommun av det grundläggande riksnätet av institutioner.

Här finns alla läns- och stadsteatrar, symfoniorkestrarna och de mindre klassiska ensemblerna. Här finns länsmuseerna som redan för ett halvår sedan slog larm om att de behövde akuthjälp för att inte behöva säga upp folk första halvåret 2020 och då var det ingen som hade en aning om att det skulle komma en pandemi med förbud mot att samla en publik.

Kultursamverkansmodellen kroniskt underfinansierad

Om kultursamverkansmodellen själv kan man också notera att den sedan flera år är kroniskt underfinansierad, framförallt för att den statliga insatsen släpar efter – den verklighetsbeskrivningen är alla parter överens om.

Men från halvmiljarden blir det inte en krona till regional och kommunal kulturverksamhet.

Och som svar – från filmbranschen, från regioner och kommuner – kommer förstås prompt krav på ett nytt krispaket för deras räkning.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Coronaviruset och kulturen

Mer i ämnet