De sju ledamöterna som var på plats. Foto: Henrik Montgomery/TT

Anders Olsson: ”Vi var som de sju samurajerna”

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson ser fram emot att lägga 2018 bakom sig. Svenska Akademiens högtidssammankomst avslutar Akademiens arbetsår och det var en gles, men försiktigt optimistisk skara ledamöter som samlades i börshuset.

– Man har talat om den djupaste krisen i akademiens historia, men om det hade varit hela sanningen hade vi inte suttit här idag, sade Anders Olsson.

När Svenska Akademiens högtidssammankomst inleddes var det bara sju ledamöter på plats, samtliga män: Anders Olsson, Horace Engdahl, Per Wästberg, Tomas Riad, Sture Allén, Jesper Svenbro och Bo Ralph.

De tre nyinvalda ledamöterna var också på plats. Juristen Eric M Runesson pratade om konfliktlösning och vikten av att Akademiens ledamöter samarbetar. Han underströk även att Akademien är en maktinstitution.

-Akademien utövar makt. Den som utövar makt får inte missbruka den. Den får inte användas för att främja egna ambitioner, sade han.

Samurajer i strid

Ständige sekreteraren har till uppgift att sammanfatta året som gått, något som inte var en helt enkel uppgift år 2018.

Olsson konstaterade att den advokatutredning som Akademien beställde inte kunde belägga att någon ledamot i Svenska Akademien känt till de trakasserier och övergrepp en av ledamöternas make anklagades för. Men sade att Akademien ändå har ett ansvar för att kvinnors vittnesmål inte uppmärksammats.

Frågan om Katarina Frostensons plats i Akademien är ännu inte löst och fler ledamöter behöver väljas in, men Anders Olsson verkar ändå hoppfull om framtiden.

– Sju ledamöter ska vara närvarande fysiskt för att beslut ska vara giltigt. Under hälften av mötena under våren har vi varit precis på gränsen, men aldrig under. Jag kunde stundom känna att vi var som de sju samurajerna på väg till slutstrid. Det är därför vi kunnat slutföra vårt program med priser och stipendier, sade han avslutningsvis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.