Foto: TT

Andres Lokko om Dylan: Han pallar inte

Uppdaterad
Publicerad

Beskedet att Bob Dylan inte kommer till Stockholm för att ta emot Nobelpriset var väntat, menar kulturjournalister. – Han tillåter sig själv att vara lynnig, säger kulturjournalisten Andres Lokko.

Bob Dylan meddelar i ett personligt brev till Svenska Akademien att ”andra åtaganden gör det omöjligt för honom att fara till Stockholm”.

Prioriteringen kanske förvånar men kulturjournalisten Andres Lokko tror att det är fullt möjligt att Dylan talar sanning.

– Han kanske har ett gig i Minnesota eller Sydkorea, säger Lokko till SVT Nyheter.

Tycker att det är jobbigt

Beskedet är helt väntat, enligt Lokko.

– Ger man priset till Bob Dylan, en av poesins och inte minst rockmusikens stora självvalda mystiker är det inte helt oväntat. Det handlar inte så mycket om att vara rebellisk. Det är så han är. Han pallar inte. Jag tror han tycker att det är jobbigt med långa middagar och föreläsningar.

Även om Lokko inte vill kalla Dylan för rebell kommer man inte ifrån att det är ett laddat besked.

– Han tillåter sig själv att vara ganska lynnig. Trots allt är det lite av ett långfinger i luften.

Obekväm

SVT:s kulturjournalist Ann Victorin håller med om att beskedet var väntat.

– Han är ganska obekväm i sådana situationer. Han skriver om det själv i sin självbiografi. Det är på scenen han gillar att kommunicera.

Ann Victorin tror att Svenska Akademien inte heller var särskilt förvånad över beskedet.

– De är vana. De har också diskuterat att det inte är säkert att han kommer, men han får ju priset ändå, säger Ann Victorin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nobelpriset i litteratur 2016

Mer i ämnet