Dramatisk minskning av antalet anställda kulturarbetare

Uppdaterad
Publicerad

Under de senaste fem åren har antalet anställda i kulturella och kreativa näringar minskat i alla län utom i Stockholm och Uppsala.

Den mest dramatiska minskningen har skett i Halland där antalet anställda kulturarbetare har minskat med 20 procent.

Hur bedömer du att arbetsmöjligheterna för kulturarbetare ser ut i Halland?

– De ser ut som de alltid har gjort egentligen, inte speciellt bra, säger regissören Ulf Andersson.

Han var under fem år chef för teater Halland men fick lämna sitt uppdrag 2016. Och Ulf Andersson är inte ensam om att ha gått från anställning till en frilansverksamhet.

Under de senaste fem åren har antalet anställda i kulturella och kreativa näringar minskat i alla län utom Stockholm och Uppsala, enligt analysverktyget Kreametern, som visar nationell statistik över kreativa och kulturella näringar.

Kan ni se någon orsak till vad det beror på?

– En hypotes är att i alla fall att det beror på att många regionala kulturverksamheter inte har möjlighet att anställa konstnärlig personal på samma sätt som tidigare, säger Erik Peurell, utredare på myndigheten för Kulturanalys.

Ökning av antalet verksamheter

Men trots att antalet anställda har minskat i alla län utom Stockholm och Uppsala har antalet verksamheter inom kulturella och kreativa näringar ökat i alla regioner.

– Vi ser att det är just inom de områdena, som har med scenkonst, litterärt skapande och konstnärligt skapande över huvud taget som den här ökningen av antalet verksamheter sker, säger Erik Peurell.  

Enligt Erik Peurell är det framförallt är enmansföretag utan anställda som har ökat vilket tyder på att det är en ökning av frilansare.  

”Många hoppar av”

I Halland har antalet anställda kulturarbetare minskat med 1004 personer under de senaste 5 åren, vilket innebär en minskning med 20,5 procent. Men det är en ökning med 360 verksamheter i regionen under samma period.  

– Det viktiga tycker jag är att människor gör det som man är bra på att göra. En målande konstnär som gör fantastiska tavlor och vinner stor ära vid utställningar behöver inte vara så himla bra på att sköta företag men måste tyvärr göra det också, säger Ulf Andersson:

– Eller så måste han tjäna så mycket pengar att han kan arvodera folk för att sköta sitt företag. Många hoppar av. Kanske skaffar sig ett vid sidan om jobb istället. Eller struntar i det för att det blir för mycket merarbete med alltihopa.

Ingen större förändring

Erik Peurell vid myndigheten för Kulturanalys menar dock att det inte finns något som tyder på att det kommer ske någon större förändring var gäller möjligheterna för de regionala verksamheterna att anställa fler kulturarbetare.

– De ekonomiska förutsättningarna har sett ut på det här sättet de senaste 5,6,7 åren. Och ingenting vi har hört från politikerna hittills har antytt att någonting skulle förändras, säger han.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.