Tidningen Metro. Foto: TT

Metro bekräftar: Lägger ner sin journalistiska verksamhet

Uppdaterad
Publicerad

Tidningen Metro kommer lägga ner sin journalistiska verksamhet, det bekräftar nu tidningens publisher och ansvarige utgivare Thomas Eriksson för Kulturnyheterna.

Under fredagen kunde Kulturnyheterna berätta att tidningen Metro ska lägga ner sin journalistiska verksamhet, något som nu bekräftas av både företrädare för Journalistförbundet och tidningens tidigare publisher och ansvarige utgivare Thomas Eriksson.

– Det stämmer att de ska lägga ner sin journalistiska verksamhet, säger Thomas Eriksson, som har valt att lämna Metro, och fortsätter:

– Styrelsen har meddelat mig att Metros framtid inte bygger på journalistik. Sedan kan inte jag svara på exakt vad det innebär för tidningens del.

Under eftermiddagen har Journalistförbundet suttit i förhandling med arbetsgivaren. Journalistförbundets förbundsjurist Katarina Dahlskog, som deltog i mötet, bekräftar uppgifterna om de kommande förändringarna.

– Arbetsgivaren vill lägga ner all journalistisk verksamhet. Det innebär att de fyra journalister som fanns anställda i bolaget och som jag företräder nu kommer sägas upp, säger Katarina Dahlskog till Kulturnyheterna.

Enligt uppgifter till Dagens nyheter ska sajten istället bli en plattform för debatt där skribenter ska kunna publicera artiklar. Något som ägaren Christen Ager-Hanssen bekräftade för Dagens media på måndagen.

Uppgifterna om Metros planerade debattverksamhet bekräftas också av Katarina Dahlskog.

– Den verksamhet som ska finnas i bolaget är enbart en debattverksamhet, ingenting annat, säger hon och tillägger att förändringarna inte kommer att genomföras nu utan först om ett par veckor.

Enligt Katarina Dahlskog var beskedet ingen överraskning för de anställda.

– Det har ju cirkulerat nu i ett antal dagar så ingen var särskilt överraskad, men det är naturligtvis ledsamt att man vill lägga ner en bra journalistisk produkt.

”Stora förändringar på gång”

Ulrika Hyllert, ordförande för Journalistförbundet, riktar kritik mot hur tidningens ledning har valt att kommunicera.

– Det är ovanligt att relationerna mellan fack och arbetsgivare är såhär dåliga. Vi är vana vid en bättre dialog och ett bättre samarbete. Uppgifter från ägare och ledning har i första hand kommunicerats offentligt, därefter till medarbetarna och sist har man förhandlat med facket, men då är det i princip för sent.

Enligt uppgifter från medarbetare på tidningen avstannade produktionen redan under fredagen. Syskonsajterna Metro mode och Metrojobb kommer att fortsätta sin verksamhet.

Kulturnyheterna söker Metros ägare Christen Ager-Hanssen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.