Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Helena Eklund om de svenska biografernas framtid. Foto: EPA/TT/SVT

Antalet biopremiärer rasar i Sverige

Publicerad

Sveriges största filmkedja Filmstaden stängde under coronavåren. Resultatet: En tredjedel så många premiärer som normalt under 2020:s första halvår. Dessutom skjuts storfilmspremiärer upp och USA:s största kedja AMC, som äger svenska Filmstaden, riskerar att gå i konkurs inom ett par månader.

I mars stängde Sveriges största filmkedja Filmstaden dörrarna och öppnade inte igen förrän efter midsommar. Resultatet blev att antalet biopremiärer under första halvåret 2020 blev 52 stycken i stället för 158 som är snittsiffran för samma period 2016 – 2019.

I Storbritannien, Irland och USA har flera biografer slagit igen portarna på nytt efter att storfilmspremiärer skjutits upp. Men där är vi inte än i Sverige, tycker Helena Eklund, commercial director på Filmstaden.

– Premiärerna har enormt stor betydelse, men också kapaciteten. För oss skulle ju 200 ha betydelse jämfört med 50, säger hon. I oktober hade den svenska nöjesbranschen hoppats på lättnader, men den ökande smittan i samhället fick regeringen att stanna på 50-talet i biosalongerna.

Filmstadens ägare kan gå omkull

För en vecka sedan kom varningssignaler från USA. Landets största biografkedja AMC riskerar att gå i konkurs redan vid årsskiftet. Kedjan äger Nordic cinema group som i sin tur äger Filmstaden. Vad konsekvenserna kan bli för svensk del om AMC går omkull är oklart.

– Vi är ju ägda av AMC, så vi är såklart en del av koncernen, men det här är ju spekulationer om det kommer att ske, så det är omöjligt för mig att svara på, säger Helena Eklund.

Minskning av svensk film

Enligt Svenska Filminstitutet går det inte att sätta någon prognos för hur många filmer totalt som får filmpremiär under 2020 eftersom premiärerna för utländsk film flyttas runt med kort varsel.

Men antalet premiärer av svensk film beräknas enligt prognosen för 2020 bli 37 stycken mot förra årets 51 – en minskning med 27 procent.

– I den bästa av världar hade vi naturligtvis haft fler svenska premiärer. De har stor betydelse för vår verksamhet, inte minst nu när de stora amerikanska blockbusterfilmerna skjutits på framtiden så är vi extremt beroende av den svenska filmen, säger Helena Eklund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer