Sara Damber är grundare och styrelseordförande i Friends. Nu har organisationen fått en kampanj stoppad av Facebook. Foto: Scanpix

Antimobbningskampanj stoppas av Facebook

Uppdaterad
Publicerad

I organisationen Friends kampanj kunde Facebookanvändare prova på hur det känns att bli mobbad. Men nu stoppas kampanjen av Facebook.

Det var igår som organisationen Friends lanserade sin så kallade mobbningssimulator, en särskild kampanj på Facebook som öser okvädingsord mot användaren. Tanken är att användaren ska få uppleva hur det känns att vara mobbad, och över 9 000 personer har enligt Friends hunnit testa tjänsten.

Men nu tas tjänsten bort av Facebook, enligt ett pressmeddelande från Friends. Den som försöker nå simulatorn nås av ett meddelande om att den ”inte är tillgänglig just nu”. På antimobbningsorganisationen är man kritisk.

– Vi är förstås mycket förvånade och besvikna över hur man kan stoppa en kampanj som syftar till att motverka nätmobbning. Tusentals barn och unga drabbas av detta varje dag och med Mobbningssimulatorn vill vi få vuxna att reagera och agera mot nätmobbning, säger Andreas Drufva, marknadschef på Friends, i ett pressmeddelande.

För att protestera har Friends nu skickat ett öppet brev till Facebooks grundare Mark Zuckerberg, där man kräver att tjänsten kommer tillbaka.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.