Foto: TT

Antisemitisk litteratur säljs på Adlibris

Uppdaterad
Publicerad

Ökänd antisemitisk litteratur säljs i Nordens största nätbokhandel Adlibris – igen.

Trots upprepad kritik mot Adlibris utbud av grovt antisemitisk litteratur och nazistisk våldsbejakande propaganda, säljer Nordens största nätbokhandel än en gång litteratur som till exempel Sions vises protokoll, rapporterar Expo.

Efter att Expo påpekat detta för Adlibris har sajten tagit bort Sions vises protokoll, men Henry Fords antisemitiska skriftsamling The International Jew och högerextrema romanen The Turner Diaries går fortfarande att köpa.

Sions vises protokoll är en antisemitisk text om judisk världskonspiration som utgjorde en central roll i nazistisk propaganda på 30-talet.

Såldes även 2013

Redan 2013 uppmärksammade Kulturnyheterna att antisemitiska böcker gick att köpa hos Adlibris, men trots upprepade ursäkter återkommer litteraturen i sortimentet.

– Vår vision är ju att ha böcker från hela världen, och vi vill ha ett brett sortiment. Vi får in 75.000 titlar i månaden, och det är en fantastisk möjlighet att få titlar från alla världens hörn. Men då kommer det in titlar som vi inte vill sälja, säger Linnéa Wiklund, informationsansvarig på Adlibris, till Kulturnyheterna.

Var kommer de titlarna ifrån?

– Från exempelvis CreateSpace som ägs av Amazon.

CreateSpace är en självpubliceringstjänst, vilket innebär att författaren inte är knuten till en etablerad förläggare.

Kollar inte Amazon den tjänsten?

– Jag känner inte till Amazons rutiner, men har svårt att se att de har ett sådant system för det.

Men titlarna verkar fortfarande ligga uppe?

– Vi har plockat bort dem – men bortplockningen har inte hunnit uppdateras.

Hur ska ni förhindra att detta sker igen?

– Vi har folk som går igenom sortimentet. Men på grund av det stora sortimentet så slinker det igenom titlar som vi inte hinner lösa.

Om det slinker igenom en beställning, och någon beställer den, vad sker då?

– Om vi inte har hunnit plocka bort den, så kommer den beställningen att skickas ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.