Foto: SVT Design

SVT tar upp lajvkampen

Uppdaterad
Publicerad

Lajvsändningar på webben har inte varit SVT:s starka sida.
Men nu är nya webbstudion klar. SVT tar upp lajvkampen.

I heta nyhetslägen har SVT gång efter gång fått däng av kvällstidningstv online.

När konkurrenterna sänt timme efter timme om bombmannen i Gamla Stan eller ubåtsjakten i Stockholms skärgård har SVT nöjt sig med att presentera nyhetsläget i Rapport och Aktuellt. Eller gjort ganska skrala tv-insatser på webben. Kritiken mot tv-jätten har varit hård.

Men nu har SVT chansen att komma i kapp.

Trimmat bort buggar

Den nya webbstudion står klar och i två veckor har teamet som ska organisera lajvrapporteringen online övat ”torrsändningar” (som inte går ut på webben).

– Jag är så ivrig och vill komma igång. Nu hoppas vi att vi har trimmat bort alla buggar, så vi slipper att oroa oss för att det inte ska funka när nyheterna slår till, säger projektledaren Janne Lindström.

Att ratta en lajvsändning mitt under brinnande nyhetsutveckling är något helt annat än att köra en planerad nyhetssändning, där gäster och inslag redan har bestämts i förväg. Bland det svåraste för reportrar och programledare är att hålla igång tittarnas intresse i väntan på nästa steg i utvecklingen. Ofta handlar det om att upprepa det man redan berättat, utan att det blir segt och ointressant.

– Men sen handlar det också om att våga ta beslutet att släppa sändningen när ämnet blivit urvattnat. Det är en svår balansgång, säger Janne Lindström.

Byta kultur – jobbigt

Tv-tittandet på tv-apparaten går ner och folk vänder sig till andra skärmar, som plattor och mobiler, för att konsumera nyheter. Fortfarande är det traditionella tv-tittandet stort, men det är klart och tydligt att yngre åldersgrupper inte kommer att sitta och vänta framför tv:n ett visst klockslag för att matas med nyheter. Man vill titta när man vill, och hur man vill. Det här ställer krav på redaktionerna, över hela världen ställer mediebranschen om. På vissa håll har det gått snabbt, andra sackar efter.

– Att byta kultur på en redaktion är det jobbigaste man kan göra. Vi måste jobba med insikt, så att alla medarbetare förstår vart medielandskapet tar vägen, säger Olov Carlsson, nyhetsdivisionschef.

– Det gäller att ta det lite varligt. Vi lägger helt nya arbetsuppgifter på människor, ett nytt sätt att tänka. Därför har det gått långsammare att få igång livesändningarna online än vad många har hoppats, säger Janne Lindström.  

Se hela tv-podden om SVT:s nya livestudio i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Medier

Mer i ämnet