Nya siffror: antalet arbetslösa kulturarbetare har nästan fördubblats

Uppdaterad
Publicerad

Nya siffror visar pandemins effekter: antalet inskrivna kulturarbetare på arbetsförmedlingen har fördubblats och mörkertalet är stort. Arbetsförmedlingens analyschef Annika Sundén berättar om situationen i SVT:s program Kulturveckan.

Nya siffror visar pandemins effekter: antalet inskrivna kulturarbetare på arbetsförmedlingen har nästan fördubblats, från 9 600 år 2019 till 17 000 år 2020. Och enligt Annika Sundén, analyschef på arbetsförmedlingen är mörkertalet stort, eftersom frilansare och egenföretagare inte märks i statistiken.

De kulturarbetare som kan försörja sig helt på sin verksamhet är få, och många som arbetar i kultursektorn har också periodvis andra jobb vid sidan av för att få ekonomin att gå ihop. Under pandemin märks den osäkra branschen ännu mer, med fler arbetssökande kulturarbetare.

– Under den här tiden får man ju också tänka att man får göra andra saker, jobbar man med kultur så kan man många olika saker som kan komma till nytta i andra branscher. Man är ofta bra på samarbete, man är kreativ, många kan teknik, säger arbetsförmedlingens analyschef Annika Sundén.

Hör Annika Sundén beskriva läget i videon. Hela intervjun kan du se i SVT:s program Kulturveckan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.