Foto: SVT

Arkitektkåren kritiserar regeringen

Uppdaterad
Publicerad

Arkitekturmuseet ska bli ett designcenter och byta namn, enligt regeringen. Nu riktar Sveriges Arkitekter skarp kritik mot Kulturdepartementet.

I promemorian ”Översyn av form och designområdet” som Kulturnyheterna tidigare har berättat om, får Arkitekturmuseet kritik av regeringen, för att inte leva upp till sitt designuppdrag. Museet har inte lyckats förstå och tolka uppdraget, står det i promemorian.

Men Leila Strunke, förbundsordförande för Sveriges Arkitekter, menar att problemet ligger hos regeringen och dess formuleringar:
– Det saknas inte ambitioner och kompetens, utan det är ett spretigt uppdrag. Utställningarna kanske speglar den vagheten i uppdraget. Det är lite för stort och brett.

Eget museum för design?

Sedan 2009 har Arkitekturmuseet ett ansvar att inkludera form och design i sin verksamhet. Men arkitektkåren fruktar att ett ökat designfokus gör att museets arkitekturverksamhet blir lidande.

– Arkitekturen förtjänar ett eget museum. Det betyder inte att man inte har beröringspunkter med form och design. Men designen kanske också förtjänar ett eget museum och det är dags att lösa den frågan på riktigt, menar Leila Strunke.

Hela uppdraget bör utredas

Att designen ska få en större plats på museet framgår också av budgetpropositionen för 2013. Museet föreslås också byta namn till arena eller center, för att verksamheten ska verka mer inbjudande. Det reagerar nu Sverigers Arkitekter mot i ett brev till regeringen.

”Arkitekturmuseets hela uppdrag och verksamhet bör utredas innan förslag på namnändring kan ges”, skriver de i brevet.

Man kritiserar också Kulturdepartementet för att vara otydliga med vad som är skillnaden mellan arkitektur och design.

”Arkitektur-, form- och designområdena har mycket gemensamt men också mycket som skiljer dem åt. Kulturdepartementet har i flera sammanhang varit otydligt i hur dessa områden ska definieras eller till och med definierat dem som en och samma sak, vilket lett till oklara beslutsunderlag.”

Inte framgångsrika utställningar

I brevet står också att Sveriges Arkitekter inte tycker att museets arkitektutställningar håller måttet.

Arkitektutställningarna kan, ”med enstaka undantag”, inte kan beskrivas som framgångsrika, skriver de.

Kulturnyheterna har sökt kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth och Arkitekturmuseet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Arkitekturmuseet

Mer i ämnet