Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör arkitekturskribenten Dan Hallemar om hur energikrisen kommer påverka framtidens arkitektur. Foto: SVT/TT

Så kommer energikrisen påverka stadsbilden: ”Mer solceller och tak med växter”

Uppdaterad
Publicerad

I början av 1970-talet rådde en oljekris i Sverige då oljepriserna gick upp drastiskt, vilket påverkade arkitekturen. Dan Hallemar, arkitekturskribent, menar att även dagens energikris kommer påverka hur vi bygger i framtiden.

Ända in på 1980-talet kom 70-talets oljekris att förändra arkitekturen och bostadsbyggandet i Sverige.

Förutom att tilläggsisolera husen byggde man plåtfasader, oljepannor byttes mot element och taken blev lägre för att spara värme och energi. Även fönstren ändrade form och blev betydligt mindre. 

– Efter decennier där fasader bara varit fönster fick de träda undan och fasaderna fick istället träda fram. Där fanns ett intressant äktenskap mellan oljekrisen, energikrisen och postmodernismen, säger Dan Hallemar, skribent och utgivare på tidningen Arkitektur.

Återbruk, solpaneler och växter

Idag står vi inför en ny kris med stigande elpriser. Dan Hallemar menar att vi i framtidens bostadsbyggande kommer återbruka det vi har och använda det på andra sätt.  

– Man kommer kunna känna att här finns någonting gammalt – och någonting nytt. Som att det pratar med varandra, nästan som en låda av en massa olika tider som kan få vara närvarande samtidigt. Sedan kan man addera tekniska utvecklingar, som solpaneler och tak med växter.

Se mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer