Foto: SVT

Årligt stöd till Bergmancentret på Fårö uteblir

Uppdaterad
Publicerad

Kulturminister Alice Bah Kuhnke beslutade om att ge ett årligt stöd till Stiftelsen Bergmancenter på Fårö. Det stödet verkar nu utebli. I Moderaterna och Kristdemokraternas budget som klubbades igenom i riksdagen i december finns stödet inte med.

Förra året var det 100 år sedan Ingmar Bergman föddes. Det märktes bland annat genom att Kulturdepartementet satsade pengar på jubileet på olika sätt.

Stiftelsen Bergmancenter på Fårö fick till exempel två miljoner under 2018 och de utlovades också därefter ett årligt stöd, av kulturminister Alice Bah Kuhnke.

Finns inte med i budgeten

I Kristdemokraternas och Moderaternas budget som klubbades igenom 11 december finns dock inte den utlovade satsningen med. Och Bergmancentret är nu oroliga över framtiden.

Jannike Åhlund, ordförande för Bergmancenter på Fårö, menar att det uteblivna stödet kan få förödande konsekvenser för deras verksamhet.

– Det är kort sagt svårt oroväckande, dramatiskt sagt handlar det om liv och död. säger Jannike Åhlund.

Kan läggas till

Varken M eller KDs kulturpolitiska talespersoner kan ställa upp på en tv-intervju men skriver i ett mail till Kulturnyheterna att om de får möjlighet att bilda regering kommer dessa tre miljoner att läggas in i ändringsbudgeten.

Men i dagsläget finns det alltså inga medel till Bergmancentret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.