Foto: Grafik: Martin Gradén

Politiker bryter mot princip – vill kunna styra över kulturen

Uppdaterad
Publicerad

Ska politiker kunna stoppa offentligt finansierad kultur? Enligt principen om en armlängds avstånd till kulturen är svaret på den frågan: aldrig. Men bara 65 procent av de regionala kulturpolitikerna håller helt med om principen, visar en undersökning som Kulturnyheterna har gjort.

Hur fri är konsten och kulturen i Sverige? Under den senaste mandatperioden har det ett flertal gånger visat sig att politiker har svårt att inte lägga sig i kulturens innehåll.

Trots att den vedertagna principen – om en armlängds avstånd – innebär att politikerna får besluta om storleken på anslagen, men aldrig över innehållet. Vart gränserna ska dras ska istället regleras av lagar som yttrandefrihetslagen. 

Val 2018 Kultur

Förutom SD står alla riksdagspartierna helt bakom principen, enligt en valenkät från Konstnärernas riksorganisation. Men på regional nivå är partierna inte lika eniga.

Vill stoppa kultur

Kulturnyheterna har skickat ut en enkätundersökning till de regionala kulturpolitikerna i landets 21 regioner och landsting.

Politikerna fick bland annat ta ställning till påståendet:

”En politiker bör kunna stoppa till exempel utställningar eller föreställningar i offentligt finansierad verksamhet, t ex konsthallar, museer och teatrar”

65 procent av politikerna svarade att de helt tar avstånd från att kunna stoppa kultur – men 22 procent tar bara delvis avstånd från det.

7 procent instämmer delvis med att politiker ska kunna stoppa kultur och 1,9 procent instämmer helt i att de ska ha den makten.

”Borde vara 100 procent”

– Det borde vara 100 procent som står fast vid den principen, säger Lotta Lekvall, vd för Folkteatern i Göteborg.

– Om man inte längre tror på att den är viktig så riskerar vi att kulturen mer och mer går tillbaka till att användas i propagandasyfte. Och det är en väldigt farlig väg att gå.

Är du oroad?

– Ja, jag är oroad. Jag är oroad över det politiska läget och vart kulturpolitikern är på väg och hur vi tror på de nationella kulturpolitiska mål som vi har. Sverige har ju nationella kulturpolitiska mål som anger att vi ska vara en obunden, utmanande kraft i samhället som grundar sig i yttrandefriheten, säger Lotta Lekvall.

Kulturenkät

Kulturnyheterna har skickat ut enkäten till landets regionala kulturpolitiker, som sitter i de nämnder som beslutar om kulturfrågor i Sveriges 21 landsting och regioner.  Av 217 tillfrågade har 158 svarat, vilket innebär en svarsfrekvens på 73 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Kultur

Mer i ämnet