Doris Dayfick sitt namn under tiden som storbandssångerska på 1930-talet. Foto: TT

Hollywood-skådespelaren och artisten Doris Day är död

Uppdaterad
Publicerad

Den legendariska amerikanska skådespelaren och artisten Doris Day har gått bort, rapporterar nyhetsbyrån AP. Hon blev 97 år gammal.

Tidigt på måndagsmorgonen avled den amerikanska skådespelaren och artisten Doris Day, meddelar The Doris Day animal foundation, enligt nyhetsbyrån AP. Dödsorsaken uppges vara lunginflammation. Hon avled i sitt hem i Carmel Valley, Kaliforninen, omgiven av nära vänner.

Doris Days karriär inleddes som storbandssångerska 1939. Det var även från den tiden namnet Day kom till. Det efter att en orkesterledare föreslagit att hon skulle byta ut efternamnet Kappelhoff till just Day, efter sången Day after day som fanns med i hennes repertoar.

Hon gjorde sig ett namn med låten Sentimental journey från 1944, som låg etta på den amerikanska hit-listan. Och inte minst låten Que sera, sera (Whatever will be, will be) från 1956 som hon spelade in för Alfred Hitchcocks Mannen som visste för mycket från samma år och som i mångt och mycket kom att bli hennes signaturmelodi.

Med Que sera, sera (Whatever will be, will be) nådde hon topplaceringar på hitlistorna i både USA och England.

Doris Day-entusiasten Johan Andreasson, som medverkat i både Stil i P1 och i Everdahl & Karlssons Film TV-podd, beskriver Doris Day som en klassisk popsångerska.

– Doris hade en väldig spänst och energi, man blir på väldigt gott humör av att lyssna på henne. Hon var en klassisk popsångerska och hon var enormt framgångsrik inom filmvärlden, men hon betydde så klart väldigt mycket för musiken, säger Johan Andreasson

Nominerades till en Oscar

Doris Day gjorde sig känd för filmer som På kryss till Rio (1948), Västerns vilda dotter (1953), Dej ska jag ha! (1955). För filmen Jag hatar dej, älskling (1959), Pillow talk på engelska, fick hon en Oscarsnominering.

– Hon var väldigt bra i filmen Dej ska jag ha! som handlar om en sångerska. Man kan se tydliga paralleller till hennes eget liv i filmen, det är som en slags biografisk film om henne, berättar Johan.

Men trots Oscarsnominering och en lång karriär i Hollywood vann hon aldrig någon Oscarsstatyett. Däremot tilldelades hon 2004 den amerikanska frihetsmedaljen, av USA:s dåvarande president George W Bush.

Enligt Johan Andreasson var Doris Day underskattad av filmkritiker under sin tid. Men något som upptäckts senare av mer feministiska filmkritiker var att Doris Day ofta spelade yrkeskvinnor i en tid där det inte var så vanligt.

– Hon var väldigt underskattad som skådespelerska av filmkritiker, de tyckte nog att hon var ocool på något sätt. Jag tycker framförallt att hon var hon jättebra som komediskådis men hon gjorde också bra dramatiska roller, säger Johan.

Doris Day: Ålder bara en siffra

Doris Day var även starkt engagerad i djurrätt och grundade 1987 djurskyddsorganisationen The Doris Day animal foundation.

Så sent som 2011 släppte hon skivan My heart. Hennes 29:e studioalbum som tog sig in på såväl brittiska top-10-listan som amerikanska Billboard 200-listan, som rankar de mest sålda albumen i USA.

2017 blev det känt att Doris Day som länge trott att hon var född 1924 istället var född 1922. Det efter att nya uppgifter från myndigheterna i hennes födelsestat Ohio visat på det nya födelseåret. Och den då stundande 93-årsdagen fick skrivas om till en 95-årsdag.

”Jag har alltid sagt att ålder bara är en siffra” skrev Doris Day i ett pressmeddelande då. ”Jag har aldrig lagt någon vikt vid födelsedagar men det är roligt att äntligen veta hur gammal jag är”.

Doris Day blev 97 år gammal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.