Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Svenne Hedlund behöll sin personliga stil genom decennierna. Till höger Svenne 2014, till vänster Svenne på 60-talet. Foto: Per Larsson/TT samt SVT Arkiv

Artisten Svenne Hedlund har avlidit

Uppdaterad
Publicerad

Den folkäre artisten Svenne Hedlund har avlidit, 77 år gammal. Han dog på Värnamo lasarett under lördagmorgonen, omgiven av sin dotter och barnbarn.

Det bekräftas för TT av vännen och musikerkollegan Jan Olov Enbom, som spelat med Svenne Hedlund i mer än 40 år:

– Han var alltid vänlig, och tog inte särskilt mycket plats. Det gjorde han på scenen, men som privatperson var han oerhört omtänksam.

Enligt Enbom drabbades Svenne Hedlund av covid-19 under höstens turné, och han tillfrisknade aldrig helt.

I musikens framkant

Sven Ove ”Svenne” Hedlund föddes 1945 i Solna. Han slog igenom som sångare i popgruppen Hep Stars på 1960-talet. En annan bandmedlem var Benny Andersson, som senare blev en världsartist med Abba.

Hep Stars var ett av Sveriges mest framgångsrika band, med hits som ”Cadillac” och ”Sunny Girl”. Musikaliskt ansågs de ligga i framkant och ha ett särdeles sväng och röj på scen: Svenne kastade med sitt axellånga hår och Benny bearbetade klaviaturen energiskt. Publiken skrek i en idolhysteri som har få svenska motsvarigheter.

Vid ett tillfälle låg Hep Stars med tre låtar på Tio i topp-listan: etta, tvåa och fyra. På tredjeplatsen: The Beatles. Svenne Hedlund har berättat att han en gång när han försökte fly från hysteriska tonårsfans ramlade och bröt benet.

Duo med hustrun

1968 kom sångerskan Charlotte Walker till gruppen. Kärlek uppstod, Svenne och Lotta gifte sig året därpå och flyttade med Lottas tre barn till Sävsjö i Småland. De bildade duon Svenne & Lotta och fick en gemensam dotter.

1975 deltog Svenne & Lotta i Melodifestivalen med låten ”Bang a Boomerang”. De kom trea, men låten blev ändå en hit. Sammanlagt släppte de tolv album tillsammans. Paret skilde sig 2014.

Trivdes bäst bakom scenen

I SVT-dokumentär från 2018 beskrivs han av samtida musikervänner som blyg, gullig och tillbakadragen – en helt vanlig kille. Själv berättade Svenne att han trivdes bäst bakom scenen, i det vardagliga småpratet med bandet.

Han pratade också om den skolios som deformerade hans ryggrad redan i unga år. Han kunde bli generad av folks stirrande, men oftast ”gav han fan i det”.

Svenne Hedlund, som behöll sin personliga stil genom decennierna, konstaterade också att drömmarna gick i uppfyllelse ändå: han kunde fortsätta hela livet med sång och musik. Från 2005 främst tillsammans med The Cadillac Band.

– Jag blev inte världsstjärna men det har varit fantastiskt – nästan obeskrivbart.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när The Hep Stars framför sin allra största låt Cadillac.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.