Mick Jagger, Sam Smith, PJ Harvey och Nick Cave vill att brittiska staten ger stöd till livemusik i Storbritannien. Foto: Greg Allen/Sebastien Nogier/Chris Pizzello/Eduardo Verdugo/TT

Tusentals artister kräver stöd från brittiska staten till krisande musikbransch

Uppdaterad
Publicerad

Över 1500 artister i Storbritannien uppmanar regeringen att stoppa den ”katastrofala skada” som de menar att coronapandemin innebär för livemusikscenen. Bland andra The Rolling Stones, Nick Cave, Sam Smith och PJ Harvey kräver omedelbara åtgärder i ett öppet brev till regeringen.

Med brevet vill artisterna ”visa den vitala betydelsen av Storbritanniens livemusikindustri”. De skriver att livemusik-branschen vill vara självförsörjande, så som den var innan restriktionerna i och med pandemin, men att det är omöjligt under rådande omständigheter. De menar att ekonomiskt stöd från staten är avgörande för att förhindra att den brittiska livemusikbranschen går under.

Efter publiceringen av brevet har artister, spelställen och festivaler börjat posta foton och klipp från sina senaste livespelningar på sociala medier under hashtaggen #letthemusicplay. Paul McCartney, Rolling Stones, Iron Maiden och Cher är några av dem som har gjort inlägg under hashtaggen för att visa sitt stöd för livemusikindustin i Storbritannien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.